Díjat alapítanak Grétsy László emlékére

Jövő februártól adják át az elismerést.

Grétsy László-díjat alapít az Anyanyelvi Kultúránkért Alapítvány, a kitüntetést mindent évben az idén januárban elhunyt nyelvészprofesszor születésnapján, február 13-án adják át a kulturális, művészeti és tudományos ismeretterjesztő tevékenységgel kiemelkedő személynek vagy személyeknek. Az elismerés létrejöttét Blankó Miklós nyelvész, az Alapítvány elnöke, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója kezdeményezte.

A Grétsy László-díj kuratóriumának elnöke Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, az MMA rendes tagja; kurátorai Fráter Zoltán irodalomtörténész, egyetemi docens, a Magyaróra folyóirat főszerkesztője; Grétsy Gabriella orvos, Grétsy László lánya; Klinghammer István Akadémiai-díjas térképészprofesszor, volt rektor, Budapest díszpolgára, az MTA rendes tagja; Kósa Klára keramikus népművész, érdemes művész, a Népművészet Mestere, az MMA rendes tagja; Veszelszki Ágnes nyelvész, egyetemi docens, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemeskürty István Tanárképző Karának dékánja; Vladár Zsuzsa nyelvész, tanszékvezető egyetemi docens. A díj kuratóriuma elkötelezett Grétsy szellemi örökségének gondozása, valamint az igényes anyanyelvi kultúra és ismeretterjesztés ügye mellett.

Grétsyt az Álljunk meg egy szóra! című tévéműsornak köszönhetően az ország nyelvészprofesszoraként, Grétsy tanár úrként ismerték a legtöbben. Nyugdíjas éveiben sem pihent, a Magyar Nyelvőr szerkesztőbizottságának tagja volt, és egyike volt azoknak, akiket eltávolítottak a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságához (MNYKNT) kerülő folyóirat bizottságából, két héttel kilencvenedik születésnapja előtt. Az ügyről itt írtunk bővebben:

Kapcsolódó
Grétsy Lászlót alig két héttel a 90. születésnapja előtt távolították el a nyelvművelő folyóirat szerkesztőbizottságából
A 90 éves nyelvészt sem kímélték a Magyar Nyelvőr folyóirat irányításáért folytatott nyelvészeti belharcban: néhány nappal ezelőtt felmentették a szerkesztőbizottsági tagsága alól, előzőleg pedig a lap felelős szerkesztőjét is leváltották.