A bombázás és a romba dőlt Budapest képei váltják egymást az Animatiqua új filmjében

Újabb epizódjához érkezett az Animatiqua és a 24.hu közös sorozata. Premier.

Kilencedik epizódjához érkezett az Animatiqua és a 24.hu közös videósorozata, a megsárgult fotókat, illetve évszázados képeslapokat mozgásra bíró Régi épületek meséi, aminek mai, Sokk és romok című fejezetében Budapest bombázásáról és ostromáról, valamint annak hatásáról mesél.

Az epizód egy, a budaörsi repülőtér (ép. Bierbauer Virgil és Králik László, 1935-1937) kifutópályáján 1939-ben álló utasszállítóval, a német Lufthansa Focke-Wulf Fw-200 D-2-esének békés képével nyit, a következő pillanatban azonban máris az események középpontjában találjuk magunkat: a film előbb a Budapest elleni első, 1944 áprilisában indított bombázásról mesél – ekkor 535 amerikai repülőgép a főváros repülőgépgyárait pusztította el –, majd beszámol a következő hetekben érkező további brit és amerikai gépek okozta károkról, egy kép erejéig a német megszállás időszakára is utalva.

Mindeközben szinte pillanatonként követik egymást a képek: a zajló Duna előtt álló, tisztelgő kisgyerek alakja után előbb a város mára visszabontott díszes épülettornyának csúcsrészét, aztán pedig a Budapestre érkező német harckocsik egyikét látjuk, majd a kép a város felett átrepülő amerikai B-24 Liberatorokat mutatja, mögöttük a Margitsziget jól felismerhető foltjával.

Ezek után szinte már nyugtatóan hat Kozák Lajos egy utcán sétáló fiúról, ellenfényben készített belvárosi fotója, a Gül Baba utca golyónyomokat viselő házát látva azonban már tudjuk: újra csak a háború képei következnek.

És ez így is történik, hiszen a következő másodpercekben a főváros több mint száz napon át tartó ostromának pillanatfelvételei peregnek a szemünk előtt: látjuk a Clark Ádám tér rövidesen eltűnő épületeit, a Lánchíd egykori vámházait, a nehéztüzérséget, a hulló bombákat, a romokban lévő Habsburg-lépcsőt még büszkén mutató Budavári Palotát, a Lánchíd és az Erzsébet híd állva maradt pilléreit, majd a romokban lévő város legkülönbözőbb részeit.