Régi-új alelnöke lesz a milliárdokat szétosztó Nemzeti Kulturális Alapnak

A korábbi alelnök, Bús Balázs az óbudai önkormányzati kampány után visszatér az NKA vezetői posztjára.

Október 15-től ismét Bús Balázs lesz a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke. Az Index megerősített információja szerint így az a politikus tér vissza a kulturális terület legfontosabb pénzosztó szervezetének vezető pozíciójába, aki 2021-től idén februárig már betöltötte azt. Idén Csák János, akkori kulturális miniszter menesztette őt és Závogyán Magdolna, a kulturális tárca államtitkára került a helyére.

A fideszes Bús azzal indokolta távozását, hogy a 2024-es önkormányzati kampányra kíván koncentrálni – Óbudán végül alulmaradt az ellenzéki Kiss Lászlóval szemben, akit időközben letartóztattak –, az akkori hírek szerint viszont az állhatott a háttérben, hogy Csák János erősítette volna a tárca befolyását a pénzosztó szervezet fölött.

Végül Csák miniszter távozott, Hankó Balázs váltotta, aki máris személyesen fúrta meg több független színház állami támogatását. Bús most visszakerül az NKA alelnöki tisztjére, amelynek támogatásai továbbra is a kulturális élet szereplőinek legfontosabb bevételi és működési forrását jelentik, íróktól a falusi művelődési házakig.