Kis változásokkal tenné elfogadhatóbbá az állam a Rádió-épületek helyére építendő Pázmány-kampuszt

Közben a bontás is megkezdődött.

Szeptember végén elindultak a Magyar Rádió egykori épülettömbjének jó részét (így a város-, zene- és sajtótörténeti szempontból egyaránt fontos stúdiókat, valamint a világ első stúdiópalotájának udvari szárnyait) nyom nélkül elpusztító Pázmány-kampuszhoz szükséges bontási munkálatok, amik mostanra a később Nobel-díjas Békésy György közreműködésével született 6-os stúdió, illetve a központi irodaépület egy részét már porrá is őrölték.

A bontási munkálatokat a tervek szerint tereprendezés, majd azonnali építés követi, hogy tartható legyen a legutóbb kitűzött, 2028-as céldátum.

A tömbbe kerülő épületekről, illetve környezetükről elérhető összes információt itt gyűjtöttük össze, most pedig újabb fejlemények kerültek napvilágra – derül ki Józsefváros polgármestere, Pikó András nemrégiben közzétett Facebook-posztjából, ami egyértelművé teszi: a módosításokról sem az Önkormányzatot, sem a bontási (és majdani építési) terület környékén élőket nem tájékoztatta az állam, a diákok azonban levélként kapták meg a legfrissebb, tervezett változtatások listáját.

Ezek a következők:

A levélben az egyetem egyébként kijelenti: a döntéseket

a Józsefvárosi Önkormányzattal folytatott tárgyalások, a lakossági, a szakmai fórumok és a beérkezett írásos megkeresések nyomán

hozták.

Pikó, posztjában, hozzátette:

Az elmúlt években az érintett lakók, tiltakozó civilek és maga az önkormányzat is gyakran érezhette úgy, hogy süketek párbeszéde folyik a Pázmány-kampusz ügyében és reménytelen az a küzdelem, amit azért folytatunk, hogy a józsefvárosiak szempontjait is vegye figyelembe a megrendelő katolikus egyház és a kormány. Bár a fenti eredmények csekélynek tűnhetnek ahhoz képest, amit a társadalmi egyeztetések alapján megfogalmaztunk szempontként, de mégis megmutatják, hogy megéri küzdeni. És ugyanígy fogunk küzdeni azért is, hogy a bontás során megpróbáljuk megvédeni lakóink biztonságát, és rászorítsuk a kivitelezőt és a minisztériumot a szabályok szigorú betartására.