Angelina Jolie új filmjében a Zeneakadémián és az Operaházban is énekel

A Velencei Filmfesztiválon debütált Pablo Larraín új filmje, aminek első előzetesében a Zeneakadémia, a régi MTVA-székház, az Operaház és a Szabadság tér is feltűnik.

Pablo Larraín chilei rendező szeret izgalmas életű nőkről filmet készíteni: 2016-ban Jackie Kennedyről, 2021-ben pedig Diana hercegnőről forgatott rendhagyó életrajzi filmet, Natalie Portman és Kristen Stewart főszereplésével. Ezúttal a világhírű opera-énekesnő, Maria Callas életének utolsó napjait viszi vászonra, Maria című filmjében.

A görög művésznőt Angelina Jolie alakítja, a történet helyszínét, Párizst pedig Budapest – a tavaly őszi forgatás ugyanis főként a magyar fővárosban zajlott. A nemrég megjelent első előzetesben így több helyszín is ismerős lehet.

A képsorokon a Zeneakadémia Nagyterme, illetve az Operaház belsői többször is láthatók, ezek pedig nem is igazán jelentenek meglepetést – ellentétben a következő másodpercekben látható társaival.

Netflix – A Zeneakadémia Nagyterme

Ilyen váratlan pillanat például a Magyar Televízió székházaként elhíresült egykori Tőzsdepalota (Alpár Ignác, 1902-1907) Szabadság téri óriásának feltűnése:

Netflix

Vagy a ma még Építészek Házaként emlegetett, de rövidesen már nem építészeknek második otthont adó Almásy-palota (Gottgeb Antal, 1878) belső udvarának részlete:

Netflix

Ezt követi a korábban a Fürst György-féle terézvárosi ingatlanpanamában többször is szerephez jutó egykori Brüll- (vagy Sváb-)palota (VI. Andrássy út 21., ép. Freund Vilmos, 1882-1883) feltűnése, amit többszöri elhatározás ellenére máig sem sikerült szépen felújítani:

Netflix

A rövid részletek kétharmadánál egy nemrég felújított homlokzatú, és épp ezért sokaknak talán furcsán ismeretlen ház is látszik: ez a Szabadság térre néző Adria-palota, amit Tiborcz István egyik cége alakít iroda- és lakóházzá, az elmúlt harminc év rengeteg filmjében látható belső terek megújulására azonban még várni kell.

Netflix

Az épület az elmúlt években kívülről csak egészen kevésszer tűnt fel a mozifilmekben, a szomszédos térre azonban majd mindegyik, a fővárosba érkező produkció ellátogat, a mélygarázs lejárata fölé pedig felváltva párizsi, illetve New York-i metróállomásokra jellemző struktúrákat emelnek – itt az előbbi történt:

Netflix

A film az idei Velencei filmfesztivál versenyprogramjában debütált, ahol álló ovációval fogadták, akadnak, akik Oscart is jósolnak Jolie-nak. A filmet a Netflix felületén, várhatóan december 11-étől lehet majd streamelni.