Újabb részletek derültek ki a Nemzeti Galéria méreteiről és belső tereiről

Kiírták a feltételes közbeszerzést.

Az elmúlt másfél év eseményei után idén ősszel hirtelen felpörögtek az események a Városligetbe tervezett, új Nemzeti Galéria körül: október elején arról írtunk, hogy a tervek szerint 2025-ben elindulhat az építés, kérdés azonban, hogy a számos beruházást szüneteltető kormánynak sikerül-e tartania a kitűzött célt.

Rövidesen kiderült, hogy a főváros főtájépítésze, Bardóczi Sándor szerint a kormánynak „hülyeségre mindig van pénze, akkor is, ha másra nincs”, így, ha a munkák elindulnak, akkor jó eséllyel már végig is fognak futni. Ezt a véleményt a Városliget Zrt. alig néhány órával később küldött sajtóközleménye is megerősítette, bár az (értelemszerűen) a hülyeség szó használata nélkül tudatta, hogy az intézmény akár „még ebben az évtizedben” megnyílhat – feltéve persze, ha a kormány a közbeszerzési eljárást követően pozitív döntést hoz.

Most ezt a kivitelezőt kereső tendert írta ki a kormány, noha csak feltételesen – ez azt jelenti, hogy a pénzügyi források még nem állnak rendelkezésre –, így az év végére megtudhatjuk, melyik cég kapja a lehetőséget a SANAA terveinek valóra váltására.

Városliget Zrt.
Városliget Zrt.
Városliget Zrt.
Városliget Zrt.
Városliget Zrt.

A november 4-én közzétett pályázat leírásából egyértelműen kiolvasható, hogy a jelenlegi tervek szerint 36 hónap alatt révbe érő munkák során pontosan milyen épület fog születni, így az építési engedélyig jutó tervcsomag minden részletének közzététele nélkül is megismerhetővé váltak a főbb adatok.

Ezek szerint

a lényegét pedig négy, egymáshoz képest alaprajzilag elforgatott épülettömeg fogja adni.

A négy egység mindegyikének lesz egy közlekedő magja, ezek adják majd a struktúra merevségének lényegi részét, és ezekben fognak futni a lépcsőházak, a gépészeti felvonók, illetve az aknák.

Az új Nemzeti Galériát a leírás szerint a távhőhálózat fűti majd, de a hűtőberendezés hulladékhőjét is visszaforgatnák a rendszerbe, sőt három hőszivattyú, illetve egy geotermikus rendszer is be fog segíteni a fenntartási költségek csökkentésébe.

A dokumentum szerint a belső térben a következő dolgok kapnak majd helyet: