Melania Trump új memoárjában határozottan kiáll az abortuszhoz való jog mellett

„Ezt a meggyőződésemet egész felnőtt életemben magamban hordoztam” – írja a volt first lady.

Melania Trump memorárja a tervek szerint a választások napja előtt épp egy hónappal, jövőhéten jelenik meg Amerikában, a Guardian szerzett belőle egy példányt. Mint írják, a könyvben a volt first lady meglepő kijelentést tesz: teljes mellszélességgel kiáll a nők abortuszhoz való joga mellett.

Feltétlenül garantálni kell, hogy a nők autonómiával dönthessenek a gyermekvállalási preferenciájukról, saját meggyőződésük alapján, a kormány minden beavatkozástól vagy nyomásától mentesen

– írja a republikánus elnökjelölt, Donald Trump felesége.

„Miért lenne egy nőn kívül bárki másnak hatalma meghatározni, hogy mit tehet a saját testével? A nők alapvető joga, az egyéni szabadság, a saját élethez való jog biztosítja a hatalmat, hogy ha akarják, megszakíthassák a terhességüket. Egy nő azon jogának korlátozása, hogy eldönthesse, megszakít-e egy nem kívánt terhességet, ugyanaz, mint megtagadni tőle a saját teste feletti ellenőrzést. Ezt a meggyőződésemet egész felnőtt életemben magamban hordoztam” – írja.

Melania Trump állásfoglalása nemcsak azért meglepő, mert ritkán nyilvánít véleményt politikai kérdésekben a nyilvánosság előtt, hanem azért is, mert Donald Trump éppen nyíltan abortuszellenes programmal kampányol elnökjelöltként, ráadásul elnöksége alatt súlyosan romlottak a nők reprodukciós jogai: 2022-ben, a Dobbs kontra Jackson legfelsőbb bírósági ügyben három, Donald Trump elnöksége idején beiktatott bíró felülbírálta az 1973-as Roe kontra Wade ügyben született ítélet, ami védte az abortuszhoz való szövetségi jogot. A republikánus vezetésű államok azóta sorra szigorítják vagy lehetetlenítik el teljesen az abortuszhoz való hozzáférést.

A könyv nagyrészét a szlovéniai gyermekkorról, a New York-i modellévekről és a nagy szerelemről szóló visszaemlékezések teszik ki, ennek megfelelően politikai vitákra kevés hely marad, de a volt first lady azt azért megosztja, hogy többször is előfordult már, hogy nem értett egyet férjével. Például bevándorlóként nem osztja Trump bevándorlással kapcsolatos nézeteit.

Az időnként előforduló politikai nézeteltérések köztem és a férjem között a kapcsolatunk részei, de mindig is úgy gondoltam, hogy ezeket inkább négyszemközt érdemes kezelni, mint a nyilvánosság előtt megvitatni

– írja Melania, aki egyébként a terhesség későbbi szakaszában végrehajtott abortusz mellett is érvel: „Fontos megjegyezni, hogy történelmileg a terhesség későbbi szakaszában végzett abortuszok többsége súlyos magzati rendellenességek miatt történt, amelyek valószínűleg a gyermek halálához vagy halva születéséhez vezettek volna. Talán még az anya halálához is. Ezek az esetek rendkívül ritkák voltak, és általában a nő és orvosa közötti többszöri konzultáció után következtek be. Közösségként el kellene fogadnunk ezeket a józan ésszel felfogható normákat. Ismétlem, az időzítés számít” – fogalmaz.