Nemzetközi díjat nyert Eötvös Péter Valuska című operája

Ez volt a kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző utolsó munkája.

Eötvös Péter 2023 decemberében bemutatott, Valuska című, utolsó operáját a legjobb ősbemutatónak választották az International Opera Awardson.

A kategóriában tíz előadás kapott jelölést, a Valuska olyan rangos dalszínházak produkcióival versenyzett, mint az Opera Philadelphia, a Dallasi Operaház, a Montréali Opera, a madridi Királyi Operaház, a Drezdai Semperoper és a Brnói Nemzeti Színház. Az október 2-án, a müncheni Prinzregentheaterben tartott átadóünnepélyen a magyar előadásnak járó díjat Mezei Mari, Eötvös Péter özvegye és a mű librettistája, Varga Bence rendező és Szennai Kálmán karmester vette át.

Eötvös egyetlen magyar nyelvű operája megkomponálására 2018-ban kapott felkérést a Magyar Állami Operaház vezetésétől. Az idén, nyolcvanéves korában elhunyt, kétszeres Kossuth-díjas, kortárs zeneszerző tizenharmadik és egyben utolsó operája alapjául a Nemzetközi Man Booker-díjjal kitüntetett Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című, 1989-ben megjelent regényét – amiből Tarr Béla a Werckmeister harmóniák című filmjét is készítette – választotta.

A produkció 2024 januárjától fél éven át az OperaVision internetes portálon is ingyenesen megtekinthető volt, az Operaház repertoárjára pedig várhatóan a 2025/26-os évadban tér vissza.