Meghalt Kelemen Pál gordonkaművész

Hetvenkilenc éves volt.

Életének nyolcvanadik évében, vasárnap elhunyt Kelemen Pál gordonkaművész – közölte a Liszt Ferenc Kamarazenekar hétfőn az MTI-vel.

A közleményben felidézték, hogy Kelemen tanulmányait 1959 és 1965 között a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában végezte zeneszerzés és gordonka szakon, tanára Szelényi István és Frank Lajos volt. Ezután a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatója volt 1965-től 1970-ig, művész-tanári oklevelét Banda Ede növendékeként szerezte meg.

A zenész a Magyar Állami Operaház zenekarának tagja volt 1968 és 1972 között, majd 1970-től 1999-ig a Liszt Ferenc Kamarazenekar csellistája volt. A zenekar csembalistája – egyben felesége – Pertis Zsuzsa mellett olyan művészekkel lépett fel rendszeresen, illetve készített számos felvételt, mint Rolla János, Czidra László, Drahos Béla, Thomas Zehetmair és Falvai Sándor.

Kelemen 1989-ben megalapította Magyarország első magán koncertközvetítő irodáját, a Co-Nexus Concert (később Clemens Concerts) Kft.-t, amellyel olyan művészeknek szervezett Magyarországon hangversenyeket, mint Jean-Pierre Rampal, Fazil Say, Michael Stern, Thomas Zehetmair, Vásáry Tamás és Perényi Miklós – emeli ki a közlemény, ami hozzátette:

a zenész hároméves korában, a gyermekbénulás 1948-as járványa során szerzett fogyatékossága miatt két járógéppel élte le életét, egy kis somogyi faluból indulva a világ egyik vezető kamarazenekaráig. A zenekar külföldi turnéinak menedzsere is volt, személyes jó barátjának mondhatott a fenti művészek mellett olyan világsztárokat, mint Misztyiszlav Rosztropovics, Isaac Stern, Henryk Szeryng, Maurice André, Cziffra György, Fischer Annie és Fenyves Loránd.

Kelemen Pál a Liszt Ferenc Kamarazenekarral száznál több lemezfelvételen játszott, ezek közül több tucat felvétel rangos nemzetközi lemezdíjat nyert. A család zenei hagyományait Kossuth-díjas, hegedűművész fia, Kelemen Barnabás viszi tovább.