Filmen elevenednek meg Budapest rég eltűnt, illetve mindent túlélő templomai

Hetedik részéhez érkezett az Animatiqua és a 24.hu közös sorozata.

Az évszázados privátfotók, képeslapok, illetve a magyar fotográfia legnagyobbjainak munkáiból csemegéző, majd azokat megmozgató Régi épületek meséi legfrissebb epizódjában Budapest eltűnt vízparti kincsei után most a Duna által kettészelt főváros a századfordulón még büszkén álló templomai közt tehetünk egy sétát.

Az első aranykornak nevezett, az 1867-es kiegyezéstől az első világháború 1914-es kitöréséig tartó időszakban az emberek jóval vallásosabbak voltak, így sokszor a legkisebb kápolnák is megteltek egy-egy hálaadó mise erejéig – meséli a film narrátora, Hámori Gabriella, aki rámutatott: emiatt ma talán úgy érezhetjük, hogy a kisebb-nagyobb egyházi épületek már-már túl közel épültek egymáshoz.

Az állítás teljes mértékben megállja a helyét, számos imahelynek ma, 2024-ben azonban már csak a helyét találhatjuk meg – ezeket is bemutatja a közel kétperces epizód, aminek nyitó- és záróképein a Hild József által tervezett, majd annak halála után Ybl Miklós által befejezett Szent István-bazilika (1851–1906) látható.

Pest-Buda Aukciósház

A főleg Budapest ostromával járó pusztítás, az azt követő pénzhiány vagy szimplán csak a hatalom akarata miatt eltűnt, némi elszánással azonban megmenthető építmények közül elsőként a Golgota téri egykori kálváriát és kápolnát (1885), majd a Margitsziget a korábbi epizódok egyikében már bemutatott Habsburg-kápolnát (1904–1907) láthatjuk, amit a ma is álló – így kakukktojásnak számító – óbudai Szent Péter és Pál-főplébánia-templom (1744–1749) képe követ.

Az Árpád híd budai hídfőjének közelében látható barokk óriás után a harmincas évek derekára eltűnt Tabánba ugrunk, ahol a legendás Mélypince vendéglő közelében állt ortodox Szent Demeter-templom (1742–1751), illetve a Szokollu Musztafa dzsámijának (1566) átépítésével, majd a XVIII. századi bővítések egész sorának köszönhetően létrejött Alexandriai Szent Katalin-templom képe kerül elénk.

A korábban a negyedben élő rácokat misére hívó istenházában a szovjet bombák egyike okozott súlyos sérüléseket, a főfalak, illetve a belső tér egy része azonban megmaradt, így ha a Rákosi-érában más döntés születik, akkor akár ma is eredeti arcát mutathatná a környéken elhaladók felé.

Archiv für Zeitgeschichte ETH Zürich / Agnes Hirschi – Előtérben az 1949-ben eltűnt szerb ortodox templom, mögötte pedig a ma is álló Alexandriai Szent Katalin-templom látszik.

A következő jelenetben a sorozat egy teljes részének középpontjába állított Várnegyedben találhatjuk magunkat, hogy a Kapisztrán tér irányából láthassuk a ma már csak romkertként, illetve magányos toronyként létező Mária Magdolna-templomot.

Innen egy szempillantás erejéig a Városliget szélén állt Regnum Marianum mellé kerülünk, hogy aztán ismét csak a Várhegy egyik legmagasabb pontján, a Mátyás-templom aljában lehessünk.

Ted Grauthoff / Fortepan – A Regnum Marianum a mai Dózsa György út irányából nézve.

A teljes film itt látható: