A mozis premierekre is hatással lesz az amerikai elnökválasztás

November eleje igen felkapott szokott lenni a mozifilmek tekintetében Amerikában, idén viszont másképp lesz.

November első és második hétvégéje jellemzően igen pörgős szokott lenni a mozikban, ugyanis sokszor ilyenkor mutatkoznak be a nagy díjvárományos filmek. Idén ez azonban másképp lesz, a nagy stúdiók ugyanis megszavazták, hogy eltolják az ekkorra tervezett premiereket, írja a The Hollywood Reporter.

A döntés oka nemcsak az, hogy november 5-i választás elvonja a figyelmet a filmes bemutatókról, hanem az is, hogy a marketingköltségek szempontjából nem mellékes hirdetési árak is megugranak ebben az időszakban. A megszólalók szerint a költségek nagyjából 30-40 százalékkal emelkednének az elnökjelölti kampány miatt.

Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy szinte borítékolhatók kisebb-nagyobb zavargások a választás után, amelynek sem a forgalmazók, sem pedig a filmszínházak nem szeretnének áldozatává válni.

Az idei évre egyébként nem voltak nagy premierek időzítve ezekre a hétvégékre: a két komolyabb megjelenés egyike Robert Zemeckis Here című filmje, amelyben a Forest Gump után ismét együtt játszik Tom Hanks és Robin Wright, a másik pedig Ralph Fiennes és Stanley Tucci főszereplésével készülő Conclave.