George R. R. Martin a Sárkányok házát kritizálta

Az egyszerűbb nem feltétlenül jelenti azt, hogy jobb is – írta a szerző, aki nehezményezte, hogy kihagytak egy karaktert a sorozatból.

George R. R. Martin konkrét kritikákat fogalmazott meg a Sárkányok háza második évadával szemben, egyben több kulisszatitkot is elárult a közte és a sorozat showrunnere, Ryan Condal közt feszülő kreatív ellentétekről.

A Trónok harca világának megálmodója nemrég még dicsérte az új évad első két részét, amelyekről azt írta, „erőteljes, érzelmes, zsigeri, szívszorító, pont olyan, amit szeretek.” Egyúttal azt is előrevetítette, hogy egy következő blogbejegyzésben leírja majd, mi volt a baja a sorozattal. A poszt azóta ki is került az író blogjára, igaz, azóta már törölte, a Guardian azonban szemlézte az írást.

Ebből kiderült, hogy Martin legnagyobb problémája az volt, hogy kiírták a sorozatból Aegon és Helaena harmadik gyermekét, Maelor herceget, és csak az ikerpár, Jaehaera és Jaehaerys jelenik meg. Az író úgy véli, hogy ez egy rossz döntés volt, ami pillangóeffektust indíthat el, és erről Condallal is beszélt még 2022-ben, akinek azonban fontos érvei voltak Maelor kiírása mellett.

Praktikus döntés volt: nem akartak újabb gyereket castingolni, főleg nem egy kétéves kisgyereket. Az ilyen fiatal szereplők elkerülhetetlenül lassítják a produkciót, sőt, anyagi vonzata is van mindennek. A büdzsé egyébként is problémás volt a Sárkányok háza esetében, és logikus döntésnek tűnt, hogy ott spóroljunk, ahol tudunk

– írta blogjában. Martint végül az győzte meg, hogy Condal megnyugtatta: Maelor színre lépését el lehet halasztani, megszülethet a harmadik évadban is. Később derült ki számára, hogy „a herceg születését nem egyszerűen elhalasztották a harmadik évadra. Sosem volt tervben, hogy megszülessen” – írta.

Igen, egyszerűbb így, emellett az anyagiak és az ütemezések tekintetében is logikus döntés. De az egyszerűbb nem feltétlenül jelenti, hogy jobb is. Maelornak önmagában kicsi a jelentősége. Csak egy kisgyerek, akinek dialógusai sincsenek, nem csinál semmit, csak meghal… de az, hogy mikor és hogyan az az igazán fontos

– érvelt Martin.

A kritikákra azóta egy közleményben reagált az HBO, amelyben megvédték a kreatív csapat és Condal munkáját kiemelve, hogy egy showrunnernek rendkívül nehéz döntéseket kell meghoznia a siker érdekében.

Kapcsolódó
A Sárkányok háza második évada egy újabb nyolcórás előzetes lett a nagy háborúhoz
Háborúnak még úgy nem ágyaztak meg soha, mint ahogy azt a Sárkányok háza teszi: immár tizennyolc epizód óta nézzük, hogy a Targaryen család majd egyszer sárkányostul fog úgy egymásnak esni, hogy abba egész Westeros beleremeg.