J. K. Rowling szerint csaló a vak, transz sportoló, aki futóként jutott elődöntőbe a párizsi paralimpián

Ironikusan induló posztban kelt ki a futó ellen.

A Harry Potter-sorozatot jegyző J. K. Rowling – aki, augusztus közepén, a birkózó Iman Helif ellen is kikelt – is beállt azon korábbi olimpikonok sorába, akik szerint hiba volt engedni, hogy az ötvenegy éves, transznemű Valentina Petrillo részt vehessen a paralimpián.

Petrillo a női, 400 méteres síkfutásban képviselte az olasz csapatot, miután hétfőn bejutott az elődöntőbe. Ezt az akadályt kedden már nem sikerült átlépnie: összesítésben csak a hatodik leggyorsabb időt futotta, 2,99 másodperccel elmaradva az éllovas világbajnoktól, a kubai Omara Durandtól, így a döntőben már nem kapott helyet – írja a BBC.

Rowling az X-en, még a hétfői nap folyamán, a következő, ironikusan induló bejegyzést tette közzé:

Minek ez a sok harag az inspiráló Petrillo miatt? A csaló közösségnek még soha nem volt ilyen láthatósága! A Petrillóhoz hasonló, büszke csalók bizonyítják, hogy a megszégyenítések időszaka lejárt. Micsoda példakép! Én azt mondom, hogy Lance Armstrongnak is adjuk vissza az érmeit, és lépjünk tovább.

A Stargardt-kór miatt, tizennégy éves korában látását elveszítő sportoló 2019-ben kezdte meg a tranzíciót, majd rövidesen arról beszélt, hogy a hormonkezelés miatt gyengébbé vált, hiszen az csökkentette a tesztoszteronszintjét, az ösztrogénjelenlétét pedig növelte.

A 2021-es, paraatlétikai Európa-bajnokságon egy ötödik helyet elcsípő versenyző 2015 és 2018 között tizenegy olasz bajnoki címet szerzett a T12 jelű kategóriában.