Nemzetközi díjra jelölték Eötvös Péter Valuska című operáját

Ez volt a kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző utolsó munkája.

Eötvös Péter 2023 decemberében bemutatott, Valuska című, utolsó operája az ősbemutatók kategóriájában szerepel az elmúlt évad legnagyobb operai teljesítményeinek odaítélhető International Opera Awards jelöltjei között – írja az MTI.

A Magyar Állami Operaház ősbemutatója, többek között, olyan rangos dalszínházak produkcióival versenyez, mint az Opera Philadelphia, a Dallasi Operaház, a Montréali Opera, a madridi Királyi Operaház, a Drezdai Semperoper és a Brnói Nemzeti Színház – közölte a dalszínház hétfőn az MTI-vel.

Eötvös egyetlen magyar nyelvű operája megkomponálására 2018-ban kapott felkérést a Magyar Állami Operaház vezetésétől. Az idén, nyolcvanéves korában elhunyt, kétszeres Kossuth-díjas, kortárs zeneszerző tizenharmadik és egyben utolsó operája alapjául a Nemzetközi Man Booker-díjjal kitüntetett Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című, 1989-ben megjelent regényét – amiből Tarr Béla a Werckmeister harmóniák című filmjét is készítette – választotta.

A darab librettóját a szerző feleségével és állandó alkotótársával, Mezei Marival, valamint Keszthelyi Kinga dramaturggal közösen készítette el. Az előadást Varga Bence vitte színre Devich Botond díszlettervezővel, Huszár Kató jelmeztervezővel és Baumgartner Sándor világítástervezővel. A címszerepet Haja Zsolt, a további szerepeket Miksch Adrienn, Szabóki Tünde, Farkasréti Mária, Hábetler András és Cser Krisztián énekelték, az Opera együtteseit Szennai Kálmán dirigálta.

A produkció 2024 januárjától fél éven át az OperaVision internetes portálon is ingyenesen megtekinthető volt, az Operaház repertoárjára pedig, várhatóan, a 2025/26-os évadban tér vissza.

Az International Opera Awardst, 2012-ben, Harry Hyman, üzletember alapította, azzal a céllal, hogy a műfajra, a produkciókra és a művészekre még nagyobb nemzetközi figyelem irányuljon. Az elismert iparági szakemberekből álló zsűri elnöke John Allison, az 1950 óta megjelenő, londoni székhelyű Opera szaklap szerkesztője. Az International Opera Awards díjátadóját október 2-án, a müncheni Prinzregententheaterben tartják majd.