Egyre többet költünk havonta tévére, internetre és telefonra

Az NMHH kutatása szerint emelkedtek a háztartások hírközlési kiadásai.

Közel 21 ezer forint volt havonta egy átlagos háztartás hírközlési kiadása 2023-ban – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kutatásából, amelyről csütörtökön tájékoztatták az MTI-t.

Az NMHH által feldolgozott eredmények szerint a hírközlési szolgáltatásokra, azaz a mobiltelefon-, internet-, tévé- és otthoni (vezetékes) telefonszámlákra

átlagosan havi 20 900 forintot fizettek a magyarok,

ennek pedig több mint felét a mobilszolgáltatás, vagyis a hanghívások, illetve a mobiltelefonnal használt mobilinternet díja tette ki.

Ez az adat 13 százalékkal több, mint az előző évben, így jókorát ugrott ugyan, de mégis elmaradt az infláció átlagos mértékétől – mutattak rá a közleményben.

A vizsgált kiadások több mint felét (havi 12 400 forintot) a mobilszolgáltatás, vagyis a hanghívások és a mobiltelefonnal használt mobilinternet díja teszi ki. Ezt követi a tévészolgáltatás költsége (átlagosan 4100 forint), majd az otthoni interneté (3500 forint). Az otthoni telefont már kevesebben használják, így átlagosan csak 600 forintot költ erre egy háztartás, a szintén kevesek által igénybe vett hangszolgáltatáshoz nem kapcsolódó mobilinternetre pedig 300 forintot.

A hírközlési összkiadásokba a hatóság munkatársai nem számolták bele a streamingszolgáltatásokat, azt ugyanis az emberek jellemzően közvetlenül a tartalomszolgáltatónak fizetik.

A közleményben kitértek arra is, érdemes megvizsgálni, hogy miként változott a szolgáltatások tartalma, hiszen a kiadások növekedését a több vagy jobb szolgáltatás iránti igény is indokolhatja. Ennek ellentmond, hogy 2022-ről 2023-ra az otthoni telefon igénybevétele jelentősen lecsökkent (42 százalékról 31 százalékra esett), illetve a hagyományos tévészolgáltatásra előfizetők aránya is kismértékben, de mérséklődött – fűzték hozzá.

A kutatásból kiderült az is, hogy a háztartásokban használt SIM-kártyák átlagos száma (ami 2023-ban 2,0 volt) és a többi szolgáltatástípus igénybevételének aránya pedig jelentősen nem változott. “Vagyis elmondhatjuk, hogy a kiadások annak ellenére növekedtek, hogy az emberek inkább kevesebb szolgáltatást vettek igénybe” – írták.

Az NMHH eredményeiből egyértelműen látszik, hogy a háztartások kiadásnövekedése a mobiltelefon-szolgáltatások esetén volt a legjelentősebb, hiszen míg 2022-ben havi 10 500, addig tavaly már 12 400 forintot költöttek erre a háztartások, nem beleszámolva az esetleges készüléktörlesztést vagy mobilvásárlásokat.

A szakemberek lényegi bővülést a felhasználható adatkeret mennyiségében láttak: 2023-ban a megkérdezettek számlás mobil-előfizetéseinek 45 százalékához tartozott már 10 GB-ot meghaladó havi mobilinternet-adatkeret, míg 2022-ben ennek aránya csupán 32 százalék volt – olvasható a közleményben, ami teljes hosszában itt érhető el.