Hetven lopott műkincs tért haza Kambodzsába, egy szobor is visszakapta a fejét

Az állam közel harminc éve küzd azért, hogy visszatérhessenek az értékek.

Hetven ősi khmer műkincset kapott vissza Kambodzsa külföldi múzeumoktól és műgyűjteményektől – írja az MTI a kambodzsai kulturális és művészeti minisztérium jelentése nyomán.

A királyságba különböző eljárások révén kerültek vissza a műkincsek: egyes darabokat önként küldtek vissza a különböző múzeumok, másokat pedig tárgyalásos vagy jogi úton szereztek vissza – írták a közleményben, ami a részletekre is kitér: eszerint a hetven tárgy többek közt ismert amerikai magángyűjteményekből, illetve a New York-i Metropolitan Múzeumból indult útnak Phnom Penh felé.

A kambodzsai főváros Békepalotájában megrendezett ceremónián Hun Manet miniszterelnök ünnepi beszédében emlékeztetett: a béke teremtette meg annak feltételeit, hogy az ország visszaszerezhesse értékes ősi műkincseit, amik felbecsülhetetlenek az ország számára.

A kormányfő hozzátette: 1996 óta 1098, az országból ellopott műkincset követeltek vissza az Egyesült Államoktól, Franciaországtól, Ausztriától, Nagy-Britanniától, Thaiföldtől, Japántól, Indonéziától, Hollandiától, Svájctól, Kanadától, Dániától, Németországtól, Magyarországtól, illetve Norvégiától.

A most hazatért khmer kulturális kincsek között néhány értékes hindu és buddhista mestermű is szerepel az Angkort megelőző időkből, illetve Angkor különböző periódusaiból. A kőszobrok egyebek között Sivát és Umát, illetve a hindu Mahábhárata eposz mitológiai hősét ábrázolják, de köztük van egy Ardhanarishvara szobor az ősi fővárosból, Koh Kerből, sőt, Lokeshvara bronz szoborfeje is, amit így egyesíteni tudnak annak a phnompeni Nemzeti Múzeumban őrzött testével.