2,6 milliárdan nézték, ahogy Lionel Richie lezárja a Los Angeles-i olimpiát

40 évvel ezelőtt ő volt a záróünnepség legemlékezetesebb sztárfellépője.

Egyelőre nem tudjuk, hányan nézték a párizsi olimpia vasárnapi záróünnepségét, de olyan sokan aligha, ahányan az 1984-es Los Angeles-i olimpiát lezáró ceremóniát, amelynek legemlékezetesebb fellépője Lionel Richie volt. A stadionban eleve 92 ezren voltak, a televízión keresztül pedig a becslések szerint világszerte mintegy 2,6 milliárd ember követte élőben a közvetítést.

A Commodores nevű a zenekarából kilépő Richie éppen csak elkezdte szólókarrierjét 1984 tavaszán, amikor felkérték élete legnagyobb fellépésére. Az olimpiáig már csak néhány hónap volt hátra, a záróünnepség producere, David L. Wolper viszont gondban volt: a fináléra egy nagyszabású all-star gálát akart rendezni a legnagyobb énekesekből, de a sztárok nem voltak hajlandóak együttműködni.

Michael Jackson például azért, mert ő akkoriban épp a Pepsi szóvivője volt, ez viszont a Coca Cola olimpiája volt. De nem állt rendelkezésre Frank Sinatra, és más nagynevű zenészek sem, akiknek a menedzserei eleve ellenkeztek, hogy ügyfeleiknek meg kelljen osztania a színpadot másokkal. Így esett a választás végül Richie-re, aki az elképzelhető legynyolcvanasévekbelibb, flitteres szerelésben csinált hatalmas bulit az LA Coliseumban 1984. augusztus 12-én.

A kerek évforduló alkalmából maga Richie is megemlékezett a fellépésről, azon viccelődve, hogy ma már sokkal szűkebbnek tűnik az a zakó, mint negyven évvel ezelőtt.

Az az este egy felejthetetlen pillanat szimbóluma volt, amikor a zene és a sport összefogott az egység és az ünneplés ragyogó megnyilvánulásában. Az All Night Long című dalt globálisan 2,6 milliárdos közönség előtt adtam elő, elérve, hogy a világ együtt téncoljon az olimpiai láng alatt. Igazán epikus volt!

– írta a zenész az Instagramon.

Szép keretezés, hogy a következő nyári olimpiát ismét Los Angelesben tartják majd négy év múlva, és az már a Red Hot Chili Pepperst, Snoop Dogg-ot és Billie Eilish-t felvonultató vasárnapi záróceremónián is látszott, hogy Tom Cruise és Hollywood mellett a zenei felhozatalra ezúttal is erősen építenek majd a játékok népszerűsítésében.