15 milliót gyűjtöttek össze a veszélybe került független színházaknak

Évadkezdésig szét is osztják az összeget.

Az eSzínházat is működtető Alapítvány a Magyar Színházakért június közepén indított támogatási kampányt a független színházak és társulatok finanszírozásának megsegítésére karöltve a Katona József Színházzal, az Örkény Színházzal és a Radnóti Színházzal, valamint számos ismert színész, rendező, író, dramaturg, riporter és alkotó is a kezdeményezés mellé állt, többek között Alföldi Róbert, Balatoni József, Geszti Péter, Háy János, Kováts Adél, Mácsai Pál, Máté Gábor, Nyáry Krisztián, Schmied Zoltán, Sebestyén Balázs, Székely Csaba, Váradi Júlia és Veiszer Alinda.

A július végével lezárult kampány során 15 millió forint gyűlt össze, amelyet az évadkezdésig meg is kapnak majd az érintettek. Összesen 15 független színház, társulat és színházi neveléssel foglalkozó független csapatot támogatnak ebből az összegből.

A szétosztás során több szempontot is figyelembe vettek, többek között azt, hogy az érintett színházak és társulatok milyen anyagi helyzetben vannak, milyen tervekkel, megoldásokkal készülnek a soron következő évadra és mennyiben lehet a támogatással biztosítani, hogy végigvigyék a teljes évadot 2025 júniusáig – írja az Index, amely a támogatott társulatok listáját is felsorolja. A független színházak egyre szorongatottabb helyzetéről itt írtunk tavaly hosszabban.

Színházi neveléssel foglalkozó független társulatok:

Független színházak, társulatok:

Kapcsolódó
Tettünk egy újabb lépést a magyar színházkultúra elsivatagosodása felé
A független és a magánszínházak az elapadó állami források és a rohamosan emelkedő működési költségek kettős szorításában próbálnak túlélni. A jövő nyáron bezáró Átrium, a Jurányi Ház, valamint az Orlai Produkció vezetőjét kérdeztük a kilátásokról.