Az Oscar-díjas Rófusz Ferenc új filmet készít

Rófusz mellett két elsőfilmnek, a magyar űrhajósnak és a Cipelő cicáknak is szavazott meg támogatást a Nemzeti Filmintézet.

Többek közt az Oscar-díjas Rófusz Ferenc és a Cipelő cicák sorozat is a Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásában részesült, a Döntőbizottság ezúttal két elsőfilmre, egy dokumentumfilm és egy sorozat folytatásra és három animációs alkotás gyártására szavazott meg támogatást – derült ki az NFI közleményéből.

Az Inkubátor Program támogatásával készül Ducki Witek első egész estés televíziós dokumentumfilmje Kiszáradás címmel. Az alkotócsapat arra vállalkozik, hogy egy személyes hangvételű családi drámán keresztül bemutassák az éghajlatváltozás hatását a hazai gazdálkodókra, és rajtuk keresztül mindannyiunkra. A Kiszáradás azt a küzdelmet jeleníti meg, ami a vidéki gazdaságokban folyik azért, hogy a városi emberek élelmiszerhez juthassanak. A dokumentumfilm főhőse egy Alföldön élő fiú, aki a globális felmelegedés árnyékában próbálja apja halála után rendbetenni a gazdaságot, ez azonban rengeteg nehézséggel jár. (Gyártó: Salamandra Film, NFI támogatás: 40 millió Ft)

Ellentétes alapállás címmel szintén az Inkubátor Program támogatásával készül Füzes Dániel első játékfilmje, egy testvérdráma, mely egyben megbocsátás történet elfojtásról, bűntudatról és vezeklésről. A testvérétől gyerekkorában elszakított, sikerért mindent feláldozó huszonéves ketrecharcos fiú kénytelen szembenézni a múltjával, amikor a ringben találkozik tíz éve nem látott, süketnéma öccsével. Az Ellentétes alapállás elsődleges kérdése, hogy vajon visszatalálhat-e egymáshoz két fivér, akiket még gyermekkorukban választott szét az élet, és akik között ott feszül a megbocsáthatatlan, visszacsinálhatatlan bűn, mint egy láthatatlan fal. (Gyártó: Ellentétes Film, NFI támogatás: 135 millió Ft)

Magyar Zoltán néprajzkutató a magyar folklorisztika tradicionális képviselője, Darmo István idős pásztorról forgat dokumentumfilmet Az utolsó gömöri tudós pásztor címmel. Rítusok, hiedelmek, történetek, melyek háttérben egy eltűnő gömöri életforma kerül megörökítésre. A rendező a Darmo által elmesélt mondákat, anekdotákat, meséket, igaz történeteket és néphiedelmeket könyv formában korábban már feldolgozta az egyedül álló hiedelemanyagot és folklórtudást bemutatva. (Gyártó: Bodográf, NFI támogatás: 4,9 millió Ft)

Készül A magyar űrhajós sorozat második évada Dr. Novák András Árpád rendezésében. Az új évad elkíséri a kiválasztott magyar űrhajóst történelmi jelentőségű útján. A HUNOR nemzeti kutatóűrhajós-program célja, hogy magyar űrhajóst küldjön a Nemzetközi Űrállomásra. Kapu Tibort 247 jelentkezőből választották ki, hogy Farkas Bertalan után magyarként ő utazhasson másodikként a világűrbe. A stáb ellátogat az űrutazás legfontosabb kiképzőlétesítményeibe, meglesi az űrhajósokat felkészülés közben a NASA Houstoni bázisán és az Axiom Space központjában. (Gyártó: MONTAGE-VIDEO, NFI támogatás: 25,34 millió Ft)

A 2021-es Dargay Attila-díjjal kitüntetett ifjú tehetség, Darabos Éva animáció rendező Vidámpark címmel készíti új rövidfilmjét. Története szerint egy fiatal nő egy szürreális vidámparkban találja magát, fájó bölcsességfogával együtt. (Gyártó: SALTO Film, NFI támogatás: 46 176 666 Ft)

Tizenhárom új epizóddal folytatódik a méltán népszerű Cipelő cicák sorozat Bárdos Csaba animáció rendező irányításával. Az öt éve indult Cipelő cicák sorozat főhősei apró kis varázsló cicák, testük tarkabarka, farkuk végén színes gyöngyök himbálódznak. Pont elférnek egy gyerek markában, gazdáik mindenhová magukkal cipelik őket. Csak csettintenek egyet a farkuk végével, és hihetetlen csodák történnek. (Gyártó: Ionart, NFI támogatás: 227,5 millió Ft)

Az Oscar-díjas Rófusz Ferenc legutóbbi filmalkotását követően mintegy 6 évvel új rövidfilm munkálataiba vág bele. A Privát szféra címmel készülő alkotás mottójául Benjamin Franklin idézetét választotta: „Aki feladja a szabadságát a biztonság érdekében, az nem érdemli meg sem a szabadságot, sem a biztonságot.” (Gyártó: Rófuszfilm, NFI támogatás: 112 millió Ft)