Átadták az OSZK Makovecz szellemét továbbvivő piliscsabai raktárát

Elkészült a Mészáros család érdekeltségeinek közreműködésével született épület.

Átadták az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) új, több mint 11 ezer négyzetméteres, a könyvtár archivális példányainak őrzésére szolgáló raktárát kedden a Pest megyei Piliscsabán – írja az MTI.

Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter az átadó ünnepségen kiemelte: a közel 25 milliárd forintos kormányzati támogatásból épült raktár 81 ezer folyóméternyi polcon teszi lehetővé kultúrkincseink megőrzését a következő ötven évben.

A raktár persze nemcsak a kultúrkincs őrzését, hanem a modern kornak megfelelve, annak átadását is szolgálja – tette hozzá, és elmondta: kultúrkincseinket a modern kor digitalizálási technikáival kell átadnunk, elérhetővé, kutathatóvá, és mindenki számára megjeleníthetővé téve, hiszen

tartozunk azzal nagy elődeinknek, hogy mindazt, ami minket magyarrá tesz, közgyűjteményeinkkel erősítsük, bemutassuk, megemeljük.

Ezt a célt szolgálja a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ (MNMKK) is – mondta Hankó Balázs, majd Demeter Szilárd, az MNMKK elnöke vette át a szót, aki arról beszélt, hogy az átadott raktár nem csupán egy épület, hiszen megálmodói és kivitelezői tulajdonképpen egy időgépet hoztak létre, másképpen, egy tudáshidat a múlt és jövő között.

TSPC / Építészfórum

A beszédbe néhány erős mondat is helyet kapott – Demeter többek közt hozzáfűzte:

Mi nem csupán információt őrzünk és terjesztünk, mi a valóság komplexitását, a tudás mélységét és az emberi gondolkodás sokszínűségét kínáljuk alternatívaként a leegyszerűsített, gyakran manipulált árnyjátékok helyett. Mindez nem más, mint az emberiség kollektív bölcsességének ápolása és gyarapítása; nem látványos, de nélkülözhetetlen munka. Mert a tudás, legyen bármilyen ellentmondásos, mindig lehetőség a megértésre és a változásra.

Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója az átadóünnepség későbbi szakaszában a nemzeti könyvemlékezet nagytemplomának nevezte a raktárat, amely mostantól a Pilis csendjében őrzi az írott magyar kulturális örökséget.

A főigazgató arra is kitért, hogy az organikus építészetet képviselő épület belesimul a pilisi tájba és párbeszédet folytat az út túloldalán található a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egykori, Makovecz Imre által tervezett campusának épületeivel. Gazdag jelentéstartományában ott van a Makovecz-örökség, a papír mint az írott kultúra hordozója és a védelem.

TSPC / Építészfórum

Az épület védi a kultúrát, az erdő pedig átöleli a könyvet formázó épületet – mondta a főigazgató, majd a 2020-ban elhunyt Szőcs Géza, az Országos Könyvtári Kuratórium egykori elnökének szerepét méltatta.

Rózsa felidézte: az archivális raktár 2021 és 2023 között a Makovecz Imre bástyája projekt keretében valósult meg, 2026 végéig pedig ide költöztetik majd a vaspéldányokat – azokat a könyveket, amiket nem olvasótermi használatra, hanem kizárólag megőrzésre vettek át.

A Mészáros család építőipari érdekeltségeinek közreműködésével megszületett raktárban emellett pótolhatatlan muzeális dokumentumokat fognak tárolni, illetve különleges jogrend esetén az OSZK központi épületéből kimenekítendő dokumentumokat is itt helyezik el. Az épület ezért kiemelt biztonsági fokozatú, védett, bekerített területen működik.

TSPC / Építészfórum

Az átadás kapcsán közzétett háttéranyagból az MTI még egy érdekes mondatot szemlézett, eszerint

Magyarországon előkép nélküli, de a világon is egyedinek számító, különleges épületet tervezett a megrendelő Nemzeti Vagyonkezelő és az üzemeltető OSZK számára a TSPC Csoport. Az épület homlokzatának ihletője a könyv, a falevélerezet, valamint a digitális jeleket formáló mintázat pedig a nemzeti könyvtár meghatározó szerepét szimbolizálja a közgyűjteményi digitalizációban.