Meghalt Király Levente, a Nemzet Színésze

Nyolcvanhét éves volt.

Kedd reggel elhunyt Király Levente, a Nemzet Színésze, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja, Szeged város díszpolgára – tájékoztatta az önkormányzat kedden az MTI-t.

Az 1937-ben, Kőnig Leventeként Budapesten született művész 1959-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, és még abban az évadban a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött. Király rövidesen a szegedi társulat vezető művésze, a prózai tagozat meghatározó tagja lett, aki könnyed vígjátékokban épp úgy meghódította a publikum szívét, mint a tragédiákban.

Pályája kezdetén klasszikus nagyoperettek táncoskomikusi szerepkörében aratott nagy sikereket, később pedig sorra játszotta el a világirodalom nagy klasszikusainak karakterszerepeit. Sokan emlékezhetnek Mercutiójára a Rómeó és Júliából, Falstaffjára a IV. Henrikből vagy Figarójára Beaumarchais darabjából. És amivel pályája során talán leginkább azonosították: Tevje, a Hegedűs a háztetőn című világhírű musicalből. Ezzel a szereppel nemcsak itthon, hanem a társulat Monte-Carlo-i vendégjátékán is óriási sikert aratott.

A Szegedi Szabadtéri Játékokon fellépett a Cyrano de Bergerac és a La Mancha lovagja előadásokban, budapesti társulatoknál is vendégszerepelt, sőt, több magyar filmben is jelentős szerepet játszott.

Király Levente művészi pályájának elismerését jelzik a különböző kitüntetések: 1967-ben Jászai Mari-, 1969-ben Juhász Gyula-, 1984-ben pedig Makó Lajos-díjat kapott. 1986-ban elnyerte az Érdemes művész címet, 2003-ban a Szegedi Nemzeti Színház színészei közül elsőként kapta meg a Kossuth-díjat, 2006-ban pedig a Nemzet Színészének választották.

1986-tól volt a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja. 1996-ban nyugállományba vonult, de a színház továbbra is számított a munkájára, ő pedig a csábító budapesti ajánlatoknak ellenállva megmaradt szegedi színésznek. Vérbeli társulati színművész volt, aki nagy szeretettel adta át tapasztalatait az újabb generációknak, és segített pályájuk alakulásában. 2007-ben Szeged díszpolgárának is választották.

A szegedi önkormányzata saját halottjának tekinti a színművészt, és a családdal egyeztetve intézkedik a temetéséről – áll a közleményben.