Venezuelában ledöntötték a modern szocializmusról álmodó Hugo Chávez több szobrát, az egyikük fejével motoroztak

Tüntetések kezdődtek a vitatott eredményt hozó választások miatt.

Többek között venezuelai Caracas tengerpartján, La Guairában, illetve az ország északi részén, a száz kilométerre lévő Mariarában tüntetők döntötték le Hugo Chávez egy-egy szobrát, röviddel azután, hogy lezárultak a Nicolás Maduro államfő vitatott újraválasztásával zárult szavazások.

A nacionalista-populistának tekintett Chávez 1999-től 2013-ban bekövetkezett haláláig volt hivatalban, egyik fő terve pedig a XXI. századi szocializmus felépítése volt a latin-amerikai országban.

Maduro a szobordöntések egyikéről kijelentette:

a tüntetők azért mentek, hogy megtámadják Chávez parancsnokot, Venezuela elmúlt százötven évének legjobb elnökét.

Az Efecto Cocuyo nevű helyi tévé által a La Guairában történtekről sugárzott videóján jól látható, hogy a tüntetők “Le veletek!” kiáltások közepette borították fel a tengerparton álló, három méter magas szobrot, egy másik felvételről pedig kiderül, hogy a ledöntött művet az emberek a földön vonszolják, sokan pedig botokkal ütik. Néhány órája a Youtube-on mindezeken felül egy olyan videó is megjelent, amin egy férfi a teljes alakos szobrok egyikének fejét a saját motorja mögé kötve közlekedik.

Hugo Chávez karizmatikus személyiség volt, akit már életében személyi kultusz övezett: gyakran hasonlítják őt a venezuelai születésű Simon Bolívarhoz, a dél-amerikai spanyol gyarmatok felszabadításának vezetőjéhez. Sok közgazdász szerint a szocialista és Kubát csodáló Chávez hiába döntötte el, hogy felszámolja a szegénységet, mégis ő volt az, aki az országot az elmúlt években tapasztalható gazdasági válságba vezette.

A Nemzeti Választási Tanács (CNE) hétfőn Madurót egy újabb harmadik hatéves ciklusra nyilvánította elnöknek, miután az éjszaka folyamán vitatott eredményeket tettek közzé. A CNE szerint ő 5,15 millió szavazatot (51,2 százalék), míg ellenfele, a 74 éves ellenzéki Edmundo González Urrutia 4,5 millió szavazatot (44,2 százalék) kapott, az ellenzék azonban csalásra hivatkozik, és megkezdte a szavazatösszesítő ívek begyűjtését, hogy újraszámolhassák a voksokat.

Az eredmények miatt kirobbant tüntetések egyikében, hétfőn egy ember meghalt, negyvenhatot pedig őrizetbe vettek.

A kormány a történtek kapcsán bejelentette: szerdától ideiglenesen felfüggeszti a Panamába és a Dominikai Köztársaságba, illetve onnan Venezuelába induló járatokat, mivel a két ország kormánya kétségbe vonta a választás tisztaságát.