A mesterséges intelligencia adta a Tudósok új klipjét, amiben egy flamingó életét követjük nyomon

Közben pedig szól a Balkáni dal. 24.hu-klippremier.

Egyszerre szórakoztató és ijesztő klippel állt elő az 1986-ban Újvidéken, drMáriás által elindított Tudósok: a tavalyi Himnikus Idők Himnuszai című lemezen feltűnt, a Balkán létfilozófiáját összegző Balkáni dalhoz készült közel négyperces, Lehel Olivér animációs és reklámfilmrendező rendezte anyagot teljes egészében a mesterséges intelligencia készítette.

A klipben egy flamingó életét követhetjük nyomon, annak születésétől egészen a halálát követő történésekig, ez az út azonban távolról sem annyira egyszerű, mint azt talán elsőre várjuk.

A számos díjjal elismert Lehel – aki egyben a Tudósok billentyűse is – négy különböző programot használt párhuzamosan, vegyítve benne a legújabb technológiai lehetőségeket, így a filmes plánokat, illetve moziszerű képi világot bemutató végeredmény alig néhány nap alatt készült el, beleértve a mozgó flamingó alakját is, ami a hagyományos módszereket használva több animátornak adott volna hosszú hónapokig tartó munkát.

A rendező elmondta: a folyamat több ezer állókép generálásával indult, amiket később mozgóképpé alakítottak.

Lehelnek ez egyébként már a második, MI generálta klipje: az elsőt a Tudósok Majomország című dalához készítette.

A számokhoz készült videókat a zenekar a koncertjein is vetíti: így történt ez a június végi Fishing on Orfűn, illetve ez lesz augusztusban az Ördögkatlanon, valamint a Malomfesztiválon is.

A sor ezzel a két klippel persze nem ér véget: az október 25-i A38-koncertre a Tudósok újabb anyaggal készül.