Akármennyire is úgy tűnik, ez a sok ezer éves medve bizony nem gumicukorból van

Borostyánból csiszolták az újkőkorban.

1922 fontos év volt a világ édességiparában, hiszen ekkor született meg a mai gumimacik elődje, a Haribo Tanzbären, amit aztán 1960-ban követett a mindenki számára jól ismert Goldbären.

A lengyelországi Szczecin Nemzeti Múzeumában járva egy pillanatra aztán elbizonytalanodhat az ember, hogy tényleg a német édességgyártó volt-e az, ami kitalálta a medve alakú édességet, a tárlók egyikében ugyanis ez az apró tárgy áll:

The amber bear amulet, 3500 years old.
byu/ADScout inpics

Néhány pillanat múlva, a kapcsolt feliratról aztán kiderül az igazság, ami elárulja: a kilencvenezres lengyelországi város, Słupsk egy tőzeglápjában, 1887-ben talált apró figura az újkőkorban született.

A mindössze 10,2 centiméter hosszú, áttetsző borostyánból faragott lelet – ami még több szögből itt látható – pontos korának meghatározása lehetetlennek tűnik (akár 11 és félezer éves lehet), a tudósok abban azonban mind egyetértenek, hogy egy medvét ábrázol, egykori tulajdonosa pedig a rajta lévő kopásból következtetve nyakláncként hordta, remélve, hogy szerencsét hoz.

A rárakódott szennyeződésektől, illetve ásványi anyagoktól a XIX. század végén megtisztított figuráról 1924-ben a múzeum másolatot készített, majd Słupskban állította ki. Ezt 1945-ben, a közelében tárolt más borostyán, illetve aranyékszerekkel együtt ellopták, az eredetit pedig a náci Németország katonái elől Stralsundba menekítették.

Később végül az eredeti, illetve a másolat is a német város múzeumának raktárából került elő, ahonnan előbbit 2009-ben visszaszállították Lengyelországba.