Meghalt James B. Sikking, a Zsarublues és a Doogie Howser színésze

90 éves volt.

90 éves korában elhunyt James B. Sikking, amerikai színész, akit leginkább a Zsarublues és a Doogie Howser, M.D. című sorozatokból ismert a közönség – írja a Variety.

Sikking szombaton halt meg demencia szövődményei miatt – közölte publicistája, Cynthia Synder vasárnap esti közleményében.

Figyelemre méltó karrierje során Sikking csodálatosan izgalmas arca drámát, komédiát, tragédiát és fergeteges bohózatot is adott nekünk. Karrierje több mint hat évtizedet ölelt fel a televízióban, a filmben és a színpadon

– írta.

Sikking 1934. március 5-én született Los Angelesben, 1959-ben szerzett színművészeti diplomát a UCLA-n, ahol megismerkedett Florine Caplannal, akivel aztán több mint 60 évig élt házasságban. Hosszú karrierje során több mint 150 produkcióban szerepelt. Pályáját az ötvenes években tévés szereplésekkel kezdte, olyan sorozatokban tűnt fel, mint a Perry Mason, a General Hospital, vagy a Végtelen határok.

A legtöbben Howard Hunter szerepében ismerték meg a Zsarublues (Hill Street Blues) című rendőrségi sorozatban, amelyet 1981 és 1987 között sugározott az NBC. 1984-ben Emmy-díjra is jelölték alakításáért. A Zsarublues után Sikking játszotta Dr. David Howsert, Doogie Howser (Neil Patrick Harris) apját az ABC orvosi szitkomjának mind a négy évadában, 1989 és 1993 között.

Filmes vonalon is aktív volt: ő alakította például Styles kapitányt az 1984-es Star Trek III: Spock nyomában című filmben, amely Leonard Nimoy rendezésében és főszereplésével készült, de az FBI igazgatójaként feltűnt Alan J. Pakula 1993-as jogi thrillerében, A Pelikán ügyiratban is.