Közel hétszázmilliót ért valakinek Napóleon két pisztolya

Egy történet szerint Napóleon ezek egyikével akart öngyilkosságot elkövetni, de egy tábornoka előre gondolkodott.

1,69 millió euróért, azaz 664 millió forintért kelt el vasárnap Napóleon két pisztolya – írja a BBC nyomán az MTI.

A Párizshoz közeli fontainebleau-i kastély mellett rendezett árverésen feltűnt tételben két, arannyal és ezüsttel berakott, valamint Napóleon portréjával díszített pisztoly szerepelt: a  párizsi Louis-Marin Gosset műhelyében készült darabok értékét az Osenat aukciósház előzetesen 1,2-1,5 millió euróra (470-590 millió forintra) becsülte.

A történelmi ereklyét végül egy ismeretlen licitáló vásárolta meg, de mivel a tárgyakat a közelmúltban a francia kulturális minisztérium nemzeti kincsnek nyilvánította, így nem kerülhet külföldre, a kormány azonban két és fél évet, azaz 30 hónapot kapott arra, hogy a vásárlónak árajánlatot tegyen.

A fegyverekhez kapcsolódó történet szerint Napóleon a kudarcot vallott oroszországi hadjárat után, 1814. április 12-ének éjjelén a fontainebleau-i kastélyban ezekkel a pisztolyokkal akarta kioltani saját életét, a csatákat végigharcoló Armand de Caulaincourt tábornok azonban időben eltávolította belőlük a puskaport. A császár ezért mérget vett be, de túlélte.

A pisztolyokat Napóleon később a tábornoknak ajándékozta, akitől később leszármazottai örökölték, a hozzájuk tartozó eredeti fadobozzal, illetve több kiegészítővel, köztük puskaportartóval, illetve töltővesszőkkel.