Szülő Szűz Máriát helyeztek a linzi székesegyházba, néhány nappal később valaki lefejezte

Alig több mint két hetet töltött volna a templomtérben, végül azonban kevesebb mint három nap jutott neki.

Az ausztriai Linz székesegyháza, a neogótikus Mariendom (1862-1924) Ausztria legnagyobb, idén épp felszentelése századik évfordulóját ünneplő templomépülete. A kerek évfordulót az egyházközség többek közt azzal ünnepli, hogy a belsőben kortárs műtárgyaknak ad otthont.

Ennek az ünneplésnek a része a DonnaStage nevű, női szerepeket, a családképeket, illetve a nemek egyenlőségét középpontjába helyező előadás-, beszélgetés-, workshop-, illetve installáció-sorozat, amiben Esther Strauss első látásra meglepő,

Szűz Máriát szülés közben ábrázoló szobra

is helyet kapott – írja Facebook-oldalán a Lean in Femspace.

A bejegyzés a művészt idézve így ír az egyébként a világ legnagyobb betleheme (Sebastian Osterrieder, 1913) mellett álló, arra reflektáló tárgyról:

Talán Mária az a nő a világon, akiről a legtöbb festmény, rajz és szobor van: ezer meg ezer van belőlük. A képek többségét férfiak készítették, a születést – amit emberek milliói ünnepelnek december 24-én –, pedig egyetlen festmény vagy szobor sem mutatja be. Amikor Krisztus születéséről beszélünk, egy gyermeket képzelünk el a jászolban, de nem az anyját, aki megszülte.

A mű a tervek szerint július 16-ig, a székesegyház nyitvatartási idejében bármikor látható, a célt azonban jó eséllyel nem sikerül elérni, hiszen

hétfő reggel egy ismeretlen nemes egyszerűséggel lefűrészelte Mária fejét

írja az OÖNachrichten, ami szerint a rendőrség nyomoz az ügyben, és keresi a tettest. A mű jelenleg épp ezért értelemszerűen nem látható.

Az ügyben az egyházmegye oktatási, művészeti és kulturális püspökhelyettese, Johann Hintermaier is megszólalt, jelezve:

Tudtuk, hogy ezzel az installációval vitákat fogunk kiváltani. Ha bárkinek megsértettük a vallási elveit, akkor azt nagyon sajnálom, de határozottan elítélem az erőszakos és romboló tettet, a párbeszédtől való elzárkózást, illeve a művészeti szabadság elleni támadást.

Linz város kulturális tanácsosa, Doris Lang-Mayerhofer is egyetértett mindezzel: szerinte mindenkit azért hívtak meg a projektbe, hogy bemutathassa a saját nézőpontját, a rombolást pedig gyáva támadásnak ítélte.

A témában maga Strauss is megszólalt: ő úgy érzi, hogy a támadás tökéletes bizonyíték annak, hogy még mindig vannak emberek, akik

megkérdőjelezik a nők a saját testük feletti jogait.

A mű (amiről még több kép itt látható) pénteki kihelyezése óta egyébként egy online petíció is indulnak annak eltávolításáért: a fűrészelés előtti órákban azt már több mint nyolcezren írták alá.