Meghalt Doug Ingle, az Iron Butterfly frontembere

Neki köszönhető az In-a-Gadda-Da-Vida című 17 perces dal.

Hetvennyolc éves korában meghalt Doug Ingle, az Iron Butterfly frontembere, a zenekar legnagyobb slágerének számító In-a-Gadda-Da-Vida című dal szerzője. A zenész halálhírét fia erősítette meg a közösségi oldalán, aki posztjában azt írta:

Köszönöm, Apa, hogy az édesapám, a tanárom, a barátom voltál. A nagy becsben tartott, szeretetteljes emlékeinket viszem tovább magammal az életutamon.

A nebraskai születésű Ingle 1966-ban alapította meg San Diegóban az Iron Butterflyt, amely 1968-ban adta ki első albumát, a Heavyt. Még ugyanebben az évben jelent meg az In-A-Gadda-Da-Vida című 17 perces dal, amelyet a legenda szerint Ingle úgy írt meg, hogy jelentős mennyiségű bort ivott meg mellé, de olyan pletykák is növelték a dal körüli felhajtást, miszerint azért lett ilyen hosszú a szám, mert a bedrogozott zenészek nem bírtak leállni a felvétel közben. A dal óriási siker lett, 140 hetet töltött az amerikai sikerlistán, és közel négymillió példányt adtak el belőle. A rádiók a rövidített háromperces változatát játszották.

Ingle még két másik album készítésében vett részt, majd 1971-ben elhagyta a zenekart, amely ahhoz vezetett, hogy az Iron Butterfly egy időre felbomlott. Ingle később a kilencvenes évekig többször tért vissza a zenekarhoz, gyakran turnézott velük. Ő volt az eredeti felállás utolsó élő tagja.