Meghalt dr. Révész (Várkonyi) Anna környezetvédelmi újságíró és kutató

Hetvenhét éves volt.

December 30-án, röviddel hetvenhetedik születésnapja után elhunyt dr. Révész (Várkonyi) Anna újságíró-kutató – közölte férje, Révész Tamás fotóművész a Magyar Újságírók Országos Szövetségével.

Az 1946. december 18-án, Budapesten született szakember a budapesti Petrik Lajos Vegyipari Technikumban érettségizett, majd a Műegyetemen előbb vegyészmérnöki diplomát (1970) szerzett, negyedszázaddal később pedig környezet-gazdaságtanból doktorált (1996).

A nekrológ szerint Várkonyi 1970-től a Magyar Tudományos Akadémia Mikrobiológiai Intézetében végzett kutatómunkát, majd 1978-tól 1989-ig a Búvár című környezetvédelmi magazin szerkesztőjeként dolgozott.

A Duna Kör környezetvédelmi szervezet egyik alapító tagjaként (1984) is ismert újságíró 1979 és 1982 között környezetvédelmi konferenciákon vett részt delegátusként, majd évtizedeken át környezetvédelmi témakörben publikált újságcikkeket (Búvár, Delta, Impulzus, New Hungarian Quarterly, People and the Planet, Élet és Tudomány, Élet és Irodalom, HVG).

A rendszerváltás után, 1991-ben megalapította és igazgatta a Herald Ügynökséget, ami információs, környezetvédelmi, konzultációs és kiadói munkát végző vállalkozásként működött. 1996-ban családjával aztán kivándorolt az Egyesült Államokba, és egészen 2015-ig ingázott a két kontinens között.

1998-ban az ENSZ-ben kutatta a fenntartható fejlődés témáját, majd Az Environmental Management and Law Association kutatójaként a Columbia Egyetem Earth Institute-ját tanulmányozta.

2001-től egyetemi tanárként dolgozott a Fairleigh Dickinson University USA Global Challenge Programjában, élete utolsó időszakára azonban elveszítette a fenntartható fejlődésbe és a környezetvédelmi törekvésekbe vetett hitét.

Családja, barátai és kollégái nagy tudásúnak, modern gondolkodásúnak, szerénynek, őszintének, türelmesnek, együttérzőnek és odafigyelőnek ismerték. Nagyon szeretett – és remekül tudott – főzni. Összetartotta a családot, és gyakran látott vendégül otthonunkban a világ különböző pontjairól érkezett barátokat, kollégákat. Szabadidejében szeretett olvasni és színházba járni

– olvasható Révész közleményében.