Családját próbálta menteni az izraeli filmrendező, akit a Hamász terroristái lőttek fejbe

Yahav Winner eltorlaszolta az ablakot, hogy feleségének és egyhónapos kislányának legyen ideje elmenekülni.

Megtalálták a testét annak az izraeli filmrendezőnek, akit a Hamasz fegyveresei gyilkoltak meg. Yahav Winner szintén filmkészítő feleségével Shaylee Ataryval a Kfar Aza kibucban éltek egyhónapos kislányukkal – ott, ahol néhány nappal ezelőtt a Hamász terroristái családokat, köztük több tucat csecsemőt mészároltak le –, a férfi önfeláldozásának köszönhetően menekült meg az anya és a gyermek.

Winnerék otthonát még október 7-én rohanták le a fegyveresek, a férfi egy babakocsival torlaszolta el az ajtót a terroristák elől. Az ablakot is elbarikádozva így nyerve időt feleségének, hogy kisbabájukkal el tudjon menekülni az ajtón keresztül, míg ő ott maradt, és tartotta az ablakot. Atary a Deadline-nak elmondta, hogy elbúcsúzni sem tudtak egymástól, mindössze egy pillantást váltottak, majd a gyerekkel a kezében elmenekült. A házból kijutva sikerült egy raktárban meghúznia magát, ahol 26 óráig bujkált lányával étel és víz nélkül. A raktár tulajdonosai a biztonsági kamerákon keresztül látták meg a nőt, és bemenekítették az otthonukba, innen evakuálták őket végül az izraeli erők. Atary ezt követően tudta meg, hogy férje nem élte túl a mentőakciót, testét megtalálták, egyetlen fejlövés végzett vele.

Felesége azt tervezi, hogy amennyiben lehetséges, szeretné, ha férje testéből sikerülne olyan mintát venni, amelyet felhasználhatna mesterséges megtermékenyítéshez. Atary tudomása szerint sok izraeli nő van ezzel most így, akik így szeretnék elhunyt férjük emlékét életben tartva fenntartani családjukat. A filmrendező azon van, hogy elősegítse a hozzá hasonló cipőben járó nők útját.

Remélem, hogy eljön a nap, amikor az izraeli jog megadja azt a lehetőséget a nőknek, hogy ily módon folytassák a családjuk bővítését. És azt remélem, hogy Yahav Winner törvénynek nevezik majd ezt

– nyilatkozta a lapnak a nő.

Winner rövidfilmeket rendezett, legutóbbi alkotása, a The Boy díjat nyert az idei Tel Aviv-i Nemzetközi Diákfilm Fesztiválon. Ő volt a producere felesége egyik filmjének is: a Neurim 2020-ban Cannes-ban mutatkozott be. Atary legújabb filmjét, a Single Light-ot alig két hete mutatták be a San Sebastian Filmfesztiválon.