Az év végétől újra látható a Déli pályaudvar csodás étterembelsőjének egy darabja

Nem bisztró, hanem mosdó lesz belőle.

Budapest tele van meglepő épületekkel, szobrokkal és apró részletekkel, amiket hosszú évek óta futó Ismeretlen Budapest sorozatunkban mutatunk be. Ebbe a sorba tartozik az idén ötven éve megszületett Déli pályaudvar (Kővári György, 1970-1973), illetve annak 1975. december 24-én megnyílt gyorsétterme, aminek létezésére ma már csak kevesen emlékeznek.

A Kiscelli Múzeum Virtuális leletmentés programjának keretében számos fotón megörökített hely képét a pályaudvar egyéb részein látható fehér márvány, illetve fekete kvarcit panelek mellett egy csodás íves kiszlgálópult, jugoszláv műanyag gömblámpák, illetve Blaski János és Miskei László faldekorációja uralta,

létrehozva a hetvenes évek magyarországi dizájnjának egyik csúcsteljesítményét.

Bauer Sándor / Fortepan
Bauer Sándor / Fortepan
Bauer Sándor / Fortepan
Bauer Sándor / Fortepan

Az eleinte az Utasellátó Vállalat által üzemeltetett hely végül 2002-ben zárt be végleg, újranyitására pedig 2009-ig kellett várni: ekkor költözött be a rövid életű DPU Cha-Cha-Cha nevű éjszakai klub, aminek tulajdonosai a fél tonna galambürülék, illetve az elhullott állatok tucatjainak eltüntetése után meglepetten tapasztalták, hogy a lámpák jó része mellett, a pult, az eredeti feliratok, illetve a szuper díszítmények is a helyükön voltak.

A felújítás előtti képeket nézve a hely igazi időkapszula volt, ezt az érzést pedig a felújítás csak tovább erősítette, hiszen a méretre gyártott retro bútorok mellett Sky fotelek és kanapék költöztek a falak közé.

A Cha-Cha-Chának csak rövid idő jutott, a kapuk pedig újra bezártak – egészen a közelmúltig, hiszen a MÁV néhány órával ezelőtt Facebook-oldalán bejelentette:

a hely egy részében, 85 négyzetméteren utasmosdókat alakít ki, így a Blaski és Miskei által tervezett burkolat egy része újra láthatóvá válik.

Az év végén nyíló helyiségben 6-6 férőhelyes női- és férfimosdó, valamint egy pelenkázóval felszerelt családi és akadálymentes mosdó születik, az előtérben pedig egy csomagmegőrző is helyet kap.

A képgalériát végiglapozva nem derült fény arra, hogy az egykori bisztró többi része ma milyen állapotban van, a Kiscelli Múzeum 2019-ben készített fotói szerint a belsőépítészeti elemek egy része még mindig látható, számos elem pedig valószínűleg a gipszkarton-burkolatok mögött rejtőzik.