Ikeás szatyorban adtak vissza egy ellopott Van Gogh-festményt

A holland festőművész Tavaszi kertje három és fél éve tűnt el, most került elő.

Három és fél évvel eltűnése után sértetlenül került elő Vincent van Gogh Tavaszi kert című festménye, amelyet még 2020 tavaszán loptak el.

Arthur Brand műkincsnyomozó a BBC-nek elmondta, hogy a 139 éves festményt egy véres párnával bélelt ikeás szatyorban hozta el egy férfi az otthonához, majd azt azzal együtt adta át, hogy titoktartást és aninomitást kap cserébe. A vér a saját bevallása szerint akkor került a párnára, amikor visszaszerezte a festményt. Brand elmondta, hogy a titokzatos megtaláló semmilyen szinten nem érintett a rablásban, azért szolgáltatta vissza a festményt, mert „már túl sok fejfájást okozott.” Az átadást követően a festmény eredetiségét a groningeni múzeum igazgatója vizsgálta meg, aki egy közeli bárban várt. Ő erősítette meg, hogy az eredetit találták meg, és ugyan kisebb karcolások keletkeztek a festményen, egyik sem olyan, amelyet ne lehetne restaurálni.

A képet 2020 márciusában lopták el a lareni múzeumból, ahová a tolvaj úgy jutott be, hogy kalapáccsal verte szét az üvegajtókat. A bűnöst 2021-ben DNS-teszt segítségével kapták el, kiderült, hogy néhány hónappal később Leerdamból is lopott egy Frans Hals-festményt. DNS-ét mindkét helyszínen megtalálták, nyolc év börtönre ítélték, a Van Gogh-kép azonban addigra már gazdát cserélt, így nem bukkantak a nyomára.

A rendőrség értesülései szerint a képet egy bűnszervezet szerezte meg, akik arra használták volna, hogy a képért cserébe csökkentsék a börtönben tartózkodó tagjaik büntetését. Brand úgy véli, hogy a holland feketepiacon nem lett volna könnyű dolga a bűnszervezeteknek a festménnyel, senki sem akarta volna megvenni.

A kép visszakerült az anyaintézménybe, a groningeni Van Gogh múzeumba, jelenleg restaurálásra vár, azt követően ismét kiállítják. Az intézmény igazgatója úgy fogalmazott, hogy többé nem nem adja kölcsön a festményt, mivel az eltűnése traumatizálta.

A kalandos életű műkincsnyomozóva, Arthur Branddel készült korábbi interjúnkat itt olvashatják:

Kapcsolódó
Ő szerezte vissza Hitler lovait, de egy lopott Picasso is lógott a falán
Öreg nácikat vert át, hogy visszaszerezze a monumentális szobrokat, amelyek Hitler ablaka előtt álltak. De vajon van-e félnivalója egy műkincsnyomozónak. Interjú Arthur Branddel, a hétköznapi Indiana Jonesszal.