Kevesebb magánrepülő, több vonatozás – brit filmsztárok tettek zöld fogadalmat

Szerintük fenntarthatóbbá kell tenni a filmipart.

Bella Ramsey, Stephen Fry, Ben Whishaw, Mark Rylance és Bill Nighy is csatlakozott a brit előadóművészeti szakszervezet, az Equity kezdeményezéséhez, ami környezetbarátabbá szeretné tenni a filmgyártást. A terv szerint ez nemcsak szép mondatokkal járna, de a színészek szerződésébe is belefoglalnák a zöld kitételeket, hogy a magángépek helyett inkább közösségi közlekedéssel, ha lehet, vonattal utazzanak, megosszák a lakóautókat és az öltözőket, és csökkentsék a cateringgel járó indokolatlan szennyezéseket is.

Iparágunk hírhedt a pazarlásáról és a nem környezetbarát gyakorlatairól. Az, hogy nem tudunk mindent megtenni, nem jelenti azt, hogy nem tehetünk semmit. Tisztítsuk meg a munkahelyünket!

– nyilatkozta a fogadalmat aláíró Mark Rylance, akinek legutóbbi rövidfilmje, a Spirit of Place az egyik első, amely már a „zöld rider” szellemében készült (az iparágban ridernek hívják azt a dokumentumot, ami tartalmazza egy előadóművész igényeinek listáját egy fellépéshez, forgatáshoz). A szakszervezet azt mondta, hogy több tagjuk is jelezte: korábban nem mertek egyedül ilyen követelésekkel előállni a porducerek felé, mert féltek, hogy elveszthetik a munkájukat.

Magas kibocsátású szektorként, iparágunk kulcsszerepet játszhat az átmenetben egy fenntartható társadalom felé. A Covid-körülményekhez korábban elképzelhetetlen módokon alkalmazkodtunk. Újra tudunk és fogunk is változtatni a klímavészhelyzet miatt

– írta közleményében az Equity, amely producereket is igyekszik elkötelezni a zöld irányelvek mellett.