A mexikói Chihuahuában betiltják a nőgyűlölő dalszövegek előadását

Az országban rendkívül népszerű Bad Bunny és az ország legtöbbet streamelt előadója is bajba kerülhet emiatt.

1,2 millió pesót, azaz több mint 25 millió forintos bírságot is kaphat az az előadó, aki a mexikói Chihuahua államban olyan sorokat énekel el nyilvános fellépése alatt, amelyek nőgyűlöletre, nők elleni erőszakra utalnak – írja a Guardian. 

A Mexikó északkeleti részén, az amerikai határ közelében fekvő állam fővárosa, Chihuahua önkormányzata a napokban megszavazta a javaslatot, amelyet Patricia Ulate nyújtott be. A politikus szerint képviselőtársait a városban tapasztalt komoly erőszakhullám, a macsó kultúra és „a kemény valóság” késztette arra, hogy rendkívül rövid idő alatt hozzák meg az intézkedéseket.

Chihuahua az egyike annak az öt körzetnek, amely a nők elleni erőszakos esetek gyakorisága miatt a legmagasabb besorolást kapta ezen a téren. Minden olyan intézkedés számít, amely hozzájárul ennek mérsékléséhez

– nyilatkozta Ulate.

Marco Bonilla, a város polgármestere pandémiának nevezte a nők elleni erőszakhullámot, amelyet mielőbb meg kell szüntetni, és amelynek egyik állomása, hogy a zenei előadásokban fellelhető nőgyűlölő tartalmat is erőszakos cselekedetté nyilvánítják. Nem mindenki van azonban ugyanezen az állásponton: Francisco Sánchez állami képviselő például „hasztalannak és maradinak” nevezte a szabályozást, amely a szólásszabadságot veszélyezteti.

Az új szabályzás értelmében akár 1,2 millió pesós bírságot is kiszabhatnak arra az előadóra, aki nyilvános fellépésen olyan szöveget énekel, amelyben a nőgyűlöletre vagy a nők elleni erőszakra utal. A büntetésekből befolyt összeget a nők számára létesített menedékszállókra fordítják.

Mindez azt jelenti, hogy az olyan sztároknak is át kell alakítaniuk a koncerteken előadott repertoárukat, mint Bad Bunny, akinek tavaly pillanatok alatt kapkodták el a jegyeit Mexikóban, vagy épp az ország legtöbbet streamelt előadója, Peso Pluma, akinek dalszövegeiben szintén vannak a nők ábrázolásának szempontjából problémás szövegrészletek.