Repülőtereket álmodott a nyolcmilliós Budapest fölé nyúló Gellérthegyre egy álmodozó újságíró

Az 1939-ben leírt álmokról úgy gondolta, ötven év múlva már biztosan valóra válnak. Nem így történt.

A hétvégi Forma 1-futam miatt Budapest felett eddig talán sosem látott mértékben tűntek fel a főváros és Mogyoród közt a légitaxiként ingázó helikopterek – ennek kapcsán osztott meg a Gellérthegyi paradicsom nevű Facebook-oldal egy harmincas évek végi csodálatos futurisztikus álmot, ami többek közt repülőteret vizionált a Gellérthegyre, Budapestet pedig elképesztő világvárosként írta le.

A könyvkiadóként és fotóriporterként is aktív újságíró, Demjén József által írt, A Pesti Hírlap Naptárának 1939-es kiadásában feltűnt írás szerint ha Budapest lakói kihasználnák a törvények adta építési korlátokat, akkor Budapestnek nyolcmillió lakosa is lehetne – épp annyi, mint akkor Londonnak! –, az agglomerációval együttvéve pedig ez a szám akár húszmillióra is rúghatna, így a magyar főváros

hirtelen kétszer nagyobb lehetne New Yorknál, sőt, ugyanannyian élnének benne, mint egykor a teljes Nagy-Magyarországon.

Ezt a tömeget persze kezelni kell valahogyan, Demjénnek pedig erre is lenne ötlete: azt javasolja, hogy

A Pesti Hirlap Naptára, 1939 / Arcanum Digitális Tudománytár

A férfinak a lakásviszonyok kezelésére, illetve a pihenési módokra is voltak ötletei:

A Pesti Hirlap Naptára, 1939 / Arcanum Digitális Tudománytár

Az álmodozó újságíró a repülőterekre is gondolt: szerinte

két repülőtér is születik majd a Gellért-hegyen: az egyik a közforgalmi helikoptereket és apró légitaxikat fogadja, a másik pedig az óceán felett is átrepülő utasszállítókat.

A Pesti Hirlap Naptára, 1939 / Arcanum Digitális Tudománytár

Demjén hozzáteszi:

Ennek a szép álomnak csak egy hibája van: az, hogy vége lesz a Gellérthegy bűbájos romantikájának… Eltűnnek a sétáló szerelmespárok, az andalgó öreg nyugdíjasok, a gyerekek és a nevelőnők, a biflázó diákok… szóval mindazok, akik a mai Gellérthegy színét és zamatát adják… Dehát azért nem kell félni. A romantika az ötven év múlva élő Budapestről se vész ki. Legfeljebb kiköltözik valahová,a Pünkösdfürdő felé, vagy Dunakeszi határára…