Egy ír faluban az eredeti díszletekből felépítették A sziget szellemei ikonikus kocsmáját

Van szamár, emberi ujjakra emlékeztető rágcsálnivaló, már csak Collin Farrel és Brendan Gleeson hiányzik.

Aki szívesen gurítana le egy sört ott, ahol Colin Farrell és Brendan Gleeson is tette A sziget szellemei című filmben, azok most örülhetnek: a film díszleteiből több mint száz kilométerrel odébb felhúzták a kocsma pontos mását, ráadásul tényleg be lehet ülni a helyre iszogatni.

A kicsiny vidéki kocsma nagyon fontos helyszíne volt a kilenc Oscarra jelölt filmre, ott tört ki ugyanis a viszály a két főszereplő közt. A sziget szellemeit az Írország nyugati partjainál található Achill szigetén forgatták, ám a forgatás befejezése után kiürült a film kedvéért felhúzott díszlet. Az épületet – pontosabban az építőelemeit – a forgatáson dolgozó egyik biztonsági őr kapta meg teljesen ingyen, egy-másfél évig az udvarán halmozta fel azt. Ekkor azonban már mozgolódott egy ír kocsmáros, akiben ugyanaz a kérdés merült fel, mint Taylor Swiftben: miért nem nyitják meg a kocsmát a valóságban is? A popsztár ugyanis korábban azt mondta Martin McDonagh rendezőnek, hogy szívesen inna egy sört a filmben látható kocsmában, a twitterezők pedig helyeseltek.

Luke Mee-t ugyancsak ez a kérdés foglalkoztatta, és megpróbált utánajárni, mi lett a filmes díszlet sorsa. Legnagyobb meglepetésére kiderült, hogy sógora udvarán hevernek a darabok, ő volt ugyanis a már említett biztonsági őr. Mee szívesen fizetett is volna a díszlet részeiért, rokona azonban teljesen ingyen a rendelkezésére bocsátotta. A darabjaira szedett kocsmát aztán teherautóra rakták, és egészen Kilkerrinig vitték, ahol Mee – aki egyébként is működtetett ott egy kocsmát – a lehető legnagyobb titokban felépítette már meglévő létesítményében a filmben látható épületbelső minél pontosabb mását. A BBC-nek adott interjújában Mee szomorú apropót is megemlített ezzel kapcsolatban: a film díszleteit tervező Tim Devine nem érte meg a nyitást, a harmincas éveiben levő férfi a közelmúltban meghalt.

A kocsma már most vonzza a rajongókat, sőt, maga Gleeson is sok sikert kívánt egy üzenetben. Mee igyekszik minél autentikusabbá tenni a kocsmát: egy szamár is állandó törzsvendég náluk, igaz, nem az az állat, amely a filmben is látható volt – és aki az Oscar-gálán is felbukkant – hanem egy helyi állat, Holly. Ráadásul az étlap is rendhagyó, a séf – Mee testvére – ugyanis ujjakra hajazó sörkorcsolyával készült, aki látta a filmet az jól tudja, milyen nagy jelentősége van a filmben az emberi ujjaknak.

Mee reménykedik abban, hogy a kocsma igazi turistalátványosság lesz, és Swift figyelmét is felkelti: ő áll a VIP-kivánságlistájuk élén, abban reménykednek, hogy az énekesnő jövő évi turnéja során útba ejti a kis ír falut is.

Kapcsolódó
Mintha vége lenne a világnak, pedig csak egy barátság megy tönkre
Martin McDonagh visszatért a kultikus Erőszakik két nagyszerű színészéhez, hogy leforgassa egy régi barátság széthullásának történetét. Kritika a kilenc Oscar-díjra jelölt A sziget szellemeiről.
Címkék: