Több mint harminc milliárdért cserélt gazdát Gustav Klimt utolsó portréja

Az összeget felfogni is nehéz.

Hetvennégy millió fontért, azaz csaknem 32 milliárd forintért kelt el Gustav Klimt halála előtt festett utolsó befejezett portréja a londoni Sotheby’s aukciósház kedd esti árverésén – írja az MTI.

A mindössze ötvenöt éves korában, 1918-ban rövid betegség után váratlanul elhunyt osztrák művész Nő legyezővel című női portréja ezzel új rekordot állított fel: soha nem fizettek még korábban ennyit európai aukción.  A korábbi rekorder Alberto Giacometti Sétáló ember I című szobra volt, ami 2010-ben 65 millió fontért talált új gazdára.

A vászonra készült portré

egy legyezőt tartó ismeretlen nőt ábrázol, aki virágos, madarakkal benépesített háttér előtt, meztelen vállát is láttató lenge ruhában áll.

A bécsi szecesszió vezéralakjának utolsó befejezett festményét két évvel ezelőtt, a bécsi Belvedere palotában megrendezett nagyszabású Klimt-kiállításon is láthatta a közönség, sőt, az szerepel a festő halála után a műterméről készített fényképen is.

A Nő legyezővel az 1920-as éveket követően valószínűleg a svájci Böhler család birtokában volt, majd 1950-ben a híres osztrák műgyűjtő, Rudolf Leopold tulajdonába került, aki később adósságai miatt vált meg tőle. A kép ezután évtizedeken át lappangott, majd 1994-ben hirtelen egy New York-i aukción bukkant fel.

A mű az otthonában rengeteg kínai kerámiát és japán fametszetet tartó, selyemkimonót és kínai ruhákat előszeretettel hordó Klimt délkelet-ázsiai művészet és kultúra iránti érdeklődését is mutatja.

A Nő legyezővel nem a legdrágább Klimt-kép, amely valaha is kalapács alá került: a New York-i Christie’s aukciósháznál tavaly ősszel 105 millió dollárért (35 milliárd forint) kelt el a Nyírfaerdő, Oprah Winfrey pedig 2016-ban 150 millió dollárért (50,5 milliárd forint) adta el Adéle Bloch-Bauer II című festményét közvetlenül egy kínai gyűjtőnek.