Korábban háromszor visszautasították, most „óriási gratulációt” küldött a friss Arany Pálma-díjasnak a Filmintézet

Buda Flóra Anna örül, hogy így legalább a Nemzeti Filmintézetnél is megnézték a filmjét.

Bár korábban többször sem ítélte támogatásra érdemesnek a Nemzeti Filmintézet Buda Flóra Anna filmötletét, cannes-i győzelmét követően gratuláltak a rendezőnőnek.

Ahogy azt mi is megírtuk, van magyar díjazottja az idei cannes-i filmfesztiválnak: Buda 27 című animációs filmje nyerte a legjobb rövidfilmért járó Arany Pálmát. „Óriási gratuláció” – írta a Nemzeti Filmintézet egy emojikkal megtámogatott Facebook-posztban. A gesztus mögött azonban keserűség is lapulhat: Buda korábban a Telexnek adott interjújában elmondta, ugyanezzel a filmtervvel háromszor is pályázott támogatásért az intézménynél, mindháromszor visszautasítást kapott. Végül francia pénzből valósult meg a projekt.

Ez külön öröm számomra, mert így az NFI döntéshozói is biztosan megnézik majd végül a filmet

– mondta el akkor a lapnak. A jelenleg Párizsban élő rendezőnő korábban a Recorder blognak arról mesélt, azért hagyta ott Budapestet, mert a magyar fővárosban nem tudott volna albérletet fizetni és filmeket rendezni.

Az ügyben véleményt nyilvánított Jakab Juli is, a magyar drammaturg, forgatókönyvíró, színésznő, többek közt a Napszállta főszereplője szerint a 27 inkább francia, mint magyar film.

Az Arany Pálma a legmagasabb elismerés, amit filmalkotóként el lehet nyerni. Tegnap este Cannes-ban a legjobb rövidfilm egy francia animáció lett. Pedig a szerzője és a fő alkotói magyarok, de úgy alakult, hogy itthon többszörösen nem tartották támogatásra méltónak. Alakul ez így mostanában elég következetesen, és őszintén szólva azt gondolom: csak így tovább! Sokkal idegesítőbb lenne, ha okkal osztrigáznátok a Riviérán, srácok, ha több közötök lenne a filmművészethez, mint egymás vállának körbeveregetése. Közben majd elkészülnek ezek a francia, szlovák, ilyen-olyan gyártású filmek, amelyek miatt kicsit mégis érdemes lesz emlékezni a magyar filmtörténetnek erre az időszakára is

írta posztjában.