Mona Lisa újabb titkát fejtették meg a tudósok

Több mint ötszáz éve festette meg Leonardo da Vinci, de még mindig bőven akadnak titkai a világ egyik leghíresebb festményének.

Leonardo da Vinci Mona Lisájának egy újabb titkát fejtették meg szakemberek, akik szerdán Rómában bejelentették: a kép hátterében látható tájon a toszkánai Laterina település mellett található Romito-híd látható.

Silvano Vinceti történész, az olasz kulturális és környezeti örökség felmérésével foglalkozó bizottság elnöke szerint az összehangolt kutatás azt mutatja, hogy Leonardo da Vinci az etruszk-római Romito-hidat örökítette meg műalkotásán.

Ma már csak egy ív maradt belőle, de 1501 és 1503 között nagyon forgalmas volt a híd, amit a firenzei állami levéltárban talált egyik dokumentum is igazol a Medici-család tulajdonában álló műalkotások állapotáról. Ebben az időben Leonardo az Arno völgyében tartózkodott, először Césare Borgia szolgálatában. A Romito-hídnak négy íve volt és két szikla között húzódott egy útvonalon, amely több kilométerrel lerövidítette az utat a toszkánai Arezzo, Fiesole és Firenze városok között

– mondta a történész.

Az elmélet alátámasztására egy drónnal felvételeket készítettek és virtuálisan újraalkották a hidat. A szakértők történelmi dokumentumokat is bemutattak, amelyek azt hivatottak igazolni, hogy da Vinci akkortájt gyakran megfordult Laterina térségében. A Louvre-ban látható festményről úgy tartják, hogy Lisa Gherardinit, Francesco del Giocondo firenzei selyemkereskedő feleségét ábrázolja.

Az ikonikus festmény száz évvel ezelőtt került elő, azóta is óriási érdeklődésre tart számot mind a civilek, mint a tudósok részéről: 2015-ben például megállapították, hogy egy nagyorrú nő rejtőzik a festmény alatt, négy éve pedig olasz idegkutatók jelentették ki, hogy a legendásan rejtélyes arckifejezés valójában egy erőltetett mosoly.

Kapcsolódó
Ön is észrevette, hogy nem őszinte Mona Lisa mosolya?
Idegkutatók szerint Mona Lisa mosolya aszimmetrikus, mely általában azt jelenti, hogy nem őszinte.