Lejárt a határidő, de továbbra sincs döntés a független színházak támogatásáról

Az Átrium idén egyelőre kizárólag a nézőitől kapott bármilyen támogatást.

Április 30. volt a határidő arra, hogy az állam döntést hozzon a „minősítéssel nem rendelkező, Budapest fővárosi színház- és táncművészeti előadó-művészeti szervezetek az előadó-művészeti szervezetek” működési támogatásáról, ám a kérdésben döntés egyelőre nem született – írja az Átrium a Facebookon hozzátéve, hogy ez azt is jelenti, hogy idén eddig egyetlen fillért sem kaptak az államtól.

A színház felidézi: ez az a támogatás, aminek a keretét több, mint egyharmaddal csökkentették, miközben a terület eddig is jócskán alulfinanszírozott volt, és akkor az inflációról még nem is esett szó. Az idei kerettel kapcsolatos döntéshozás jó ideje halasztódik, ám a legutóbbi határidőig sem sikerült döntést hozni.

A tao-támogatást pótló „többlettámogatást” pótló, beígért új forráspályázatot ki sem írták (csak a nevét találták ki: „Németh Antal program”). A tavaly megítélt NKA-támogatások kifizetése a mai napig nem kezdődött el.A támogatási kereteket folyamatosan csökkentik, ami hamarosan a magyarországi független színházak megszűnéséhez vezethet.2023-ban eddig egyetlen támogatás érkezett meg az Átriumhoz: a nézőké

– írja a színház.

A szóban forgó pályázatból tavaly az Átrium mindössze tizenhét millió forintot kapott, az elvett tao-pénzeket pótolni hivatott pályázatokból pedig semmit, miközben több olyan szervezetnek jutottak tíz- vagy százmilliós összegek, amelyek hivatalosan nem is indulhattak volna a pályázatokon. A megítélt tizenhét millió forint volt az Átrium teljes állami támogatása tavaly, emellett kizárólag a közönség pénzbeli és egyéb támogatásai tartották életben az intézményt, ez idén sincs másként: eddig közel kilencmillió forinttal támogatták a nézők az Átrium működését, amely cserébe megígérte, hogy az idei évadot még mindenképp végigcsinálják, a jövő évad sorsa azonban továbbra is kérdéses, így a színház továbbra is a nézők segítségét kéri. A következő időszakban két támogatói rendezvényt is tartanak: május 10-én, szerdán az állami gondoskodásban élő fiatalokat segítő Világszép Alapítvánnyal közös jótékonysági esten a Világszépek című film vetítése után Alföldi Róbert beszélget a szervezet munkatársaival, július 14-én pedig – ha már nem vesznek részt a színházi olimpián – színházi világbajnokságot rendeznek az Átriumban fellépő művészek szereplésével.