Miért zavar titeket egy fekete Kleopátra? – kérdez vissza a Netflix-film rendezője

Komoly indulatokat kavart, hogy egy májusban bemutatandó netflixes dokudrámában fekete színésznő, Adele James alakítja VII. Kleopátra egyiptomi királynőt.

Komoly indulatokat kavart, hogy egy májusban bemutatandó netflixes dokudrámában fekete színésznő, Adele James alakítja VII. Kleopátra egyiptomi királynőt, akinek régóta vitatják már a tudósok az eredetét. Egy egyiptomi ügyvéd pedig annyira felháborodott a híren, hogy pert indított a Netflix ellen.

Tina Gharavi, a négyrészes Kleopátra királynő rendezője most nyílt levélben reagált a Varietyn:

Iránban születtem, perzsa vagyok, és Kleopátra örökségét egyszerre tulajdonították a görögöknek, a makedónoknak és a perzsáknak. Az ismert tények szerint makedón görög családja – a Ptolemaioszi vonal – a nyugat-afrikai Szeleukida dinasztiával házasodott, és 300 évig Egyiptomban élt. Kleopátra nyolc generációra volt ezektől a ptolemaioszi ősöktől, ami némileg valószínűtlenné teszi, hogy fehér bőrű legyen. 300 év elteltével biztosan állíthatjuk, hogy Kleopátra egyiptomi volt

– írta a rendező, aki felidézi, hogy a BBC Róma című sorozatában züllött, kicsapongó drogfüggőnek ábrázolták Kleopátrát, ami a jelek szerint senkit sem zavart, viszont mindjárt kitör a közfelháborodás, amint fekete színésznő játssza.

Tehát Kleopátra fekete volt? Nem tudjuk biztosan, de abban biztosak lehetünk, hogy nem volt fehér, mint Elizabeth Taylor. Beszélgetést kell folytatnunk magunkkal a rasszizmusunkról, és a Hollywood által belénk sulykolt belső fehér felsőbbrendűségről

– írja Tina Gharavi, aki szerint Kleopátra története kevésbé szól róla, mint inkább arról, hogy kik vagyunk mi.