Lionel Richie, Andrea Bocelli és a take That is fellép III. Károly koronázási buliján

Kisebbfajta fesztiválnak is beillik a koncert, amivel az új uralkodót köszöntik.

Hatalmas koncert követi a brit uralkodó, III. Károly király három hét múlva esedékes koronázását. A Buckingham-palota szombaton ismertette a fellépők valószínűleg még mindig nem teljes, de világsztárokkal már most is teli listáját, amelyen szerepel a Take That és Andrea Bocelli neve is.

III. Károly koronázása május 6-án lesz a londoni Westminster-apátságban, amely több mint kilencszáz éve az angol-brit uralkodók hagyományos koronázó temploma. Így itt koronázták meg 1953. június 2-án, trónra lépése után csaknem másfél évvel az akkor huszonhét esztendős II. Erzsébet királynőt, III. Károly édesanyját is, aki kilencvenhét évesen, uralkodásának hetvenegyedik évében, tavaly szeptember 8-án halt meg nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában. Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó.

Károly koronázását háromnapos ünnepségsorozat kíséri, és ennek egyik fő rendezvénye lesz a ceremónia másnapján, május 7-én, vasárnap esedékes nagyszabású koncert, amelyet a windsori kastély hatalmas parkjában tartanak. A rendezvényen, amelyet a BBC brit közszolgálati médiatársaság rendez, állít színpadra és közvetít, a Buckingham-palota szombaton közölt első, egyelőre kivonatos listája szerint fellép a Take That, Lionel Richie, Katy Perry, Andrea Bocelli, Sir Bryn Terfel, Freya Ridings és Alexis Ffrench is, de a lista még bővülni fog.

A közönségnek nem kell a jegyvásárláson aggódnia, a résztvevőket ugyanis a BBC által szervezett országos sorshúzáson választják ki, a nyertesek két-két ingyenes jegyet kapnak, összesen húszezren vehetnek részt élőben a koncerten. A hírességek mellett fellépnek majd különböző szakmai és társadalmi közösségek amatőr zenei együttesei és kórusai is, így például a Nagy-Britannia által befogadott menekültek által alapított kórus, az LMBTQ-közösségből összeállt énekegyüttes és a brit állami egészségügyi szolgálat, az NHS kórusa is.

A megakoncert mellett a koronázást övező rendezvények központi elemei közé tartozik majd a Nagy Koronázási Ebédek (Coronation Big Lunches) nevű hatalmas össznépi utcabálsorozat is, amelyet országszerte a helyi lakóközösségek szerveznek szintén a koronázás másnapjára, várhatóan többmilliós részvétellel. Május 8-ra, hétfőre a brit kormány soron kívüli munkaszünetet hirdetett, a Buckingham-palota ismertetése szerint ez a nap a jótékonykodásé, a helyi közösségek érdekében vállalt önkéntes jószolgálati tevékenységeké lesz, The Big Help Out címmel.

III. Károly király életének hetvenötödik évében jár, és így az angol-brit monarchia évezredes történetében ő lesz a legidősebb uralkodó, akit megkoronáznak. Édesanyja hatalmas pompával kísért koronázási szertartása három órát tartott, a ceremóniára csaknem kilencezren voltak hivatalosak. Az udvar már jelezte, hogy III. Károly májusi koronázási ceremóniája rövidebb, külsőségeiben szerényebb lesz és sokkal kevesebb, kétezer meghívott vendég jelenlétében tartják.