Olasz operaházak segítenek pénzt gyűjteni a kormánynak, hogy az megvehesse Verdi otthonát

Az örökösök húsz éve nem tudnak megállapodni a villa sorsáról.

Összefogtak az operaházak Olaszországban, hogy segítsenek a kormánynak megvenni Giuseppe Verdi egykori házát – írja a Guardian. Az Emilia-Romagna tartományban található, 19. században épült Villa Verdi ötven éven át adta otthonát a La Traviata és az Aida világhírű zeneszerzőjének. A négy örökös között immár húsz éve vita dúl, és képtelenek megállapodni, mihez kezdjenek a műemlékkel, ugyanakkor egyik sem tudja kivásárolni a másikat tulajdonrészéből.

Így jutott odáig a dolog, hogy összel árverésen hirdették meg az épületet, 30 millió euró, vagyis kb. 11,5 milliárd forint induló áron. Az államnak elővásárlási joga van, és az olasz kormány húszmillió eurót különített el erre a célra a 2023-as költségvetésben, az ezen felüli összegre viszont az operaházak segítségét kérte, akik országszerte rendezvényekkel gyűjtenek pénzt, hogy összejöjjön a szükséges vételár.

A ház Verdi 7600 személyes tárgyát is tartalmazza, sikeres vásárlás esetén az állam múzeumot kíván kialakítani az épületben, hogy így tisztelegjen a zeneszerező emléke előtt. Gennaro Sangiuliano kulturális miniszter a köztársaság kötelességének nevezte, hogy megvásárolják a villát az állam számára.