Gusztustalankodó szusiterroristák után nyomoz a japán rendőrség

Tinédzserek megnyalták a futószalagon érkező szusit, ami nem is az övék volt.

Japán nevezetes étele rendőrségi nyomozás középpontjában áll, miután futószalagos szusiéttermek vendégei videókat tettek közzé, amelyeken az ételekbe nyúlnak, és egyéb módon szúrnak ki a többi vendéggel. Az incidensek miatt az egyik vezető kaitenzushi-lánc részvényei zuhanórepülésbe kezdtek, és arra késztették az üzemeltetőket, hogy újragondolják, hogyan szolgálják fel ételeiket.

A Twitteren és más közösségi médiumokban az elmúlt napokban több olyan cselekmény is megjelent, amelyet „szusiterrorizmusnak” neveznek, bár egyes cselekedetek már hetekkel, sőt évekkel ezelőtt történtek.

A legkirívóbb kulináris bűncselekményről készült klip, amelyet közel 40 milliószor tekintettek meg a Twitteren, azt mutatja, ahogy egy tinédzser lenyalja egy közös szójaszószos üveg nyitott tetejét és egy teáscsésze teljes peremét, majd visszateszi a polcra. Ha ez nem lenne elég rossz, a 48 másodperces klipben az is látható, ahogy a fiú megnyalja az ujját, majd azzal megérint két darab szusit, amelyet feltehetően egy másik vásárló rendelt, miközben azok a szállítószalagon haladnak el mellette.

A videó, amelyet a Sushiro étteremlánc Gifu városában lévő egyik fiókjában forgattak, az étterem anyavállalatának részvényeit kedden közel 5 százalékos zuhanásra késztette. Más videókon az látható, ahogy más láncoknál az emberek wasabit tesznek a szusi elhaladó darabjaira, és megnyalják a kanalat egy tartály zöldtea porból, amelyet több vendég is használ.

Bár az esetek kis száma aligha utal szusi-bűnözési hullámra, a videók felháborodást váltottak ki Japánban, ahol az iparág becsült értéke 740 milliárd jen (5,7 milliárd dollár).

A legtöbb felháborodást azok a cselekedetek váltották ki, amelyek ellenkeznek az ország magas higiéniai normáival. A piacvezető Sushiro a héten közölte, hogy a vírusvideót készítő fiú a szüleivel együtt bocsánatot kért, de hozzátette, hogy büntető- és polgári peres eljárást indított.

A videók hatására a Sushiro lecserélte az étterem összes szójaszószos üvegét, és újra kimosta a teáscsészéket. A japán médiajelentések szerint a szóban forgó étteremben és a közelben található többi étteremben is megszüntette az ételízesítők és evőeszközök minden asztalra történő kihelyezését, és arra kéri a vendégeket, hogy azokat egy tálalóhelyen gyűjtsék össze.

Két másik lánc, a Hama Sushi és a Kura Sushi szintén közölte, hogy jogi lépéseket tervez, utóbbi pedig azt tervezi, hogy kamerákat szerel fel a szállítószalagok fölé a vendégek megfigyelésére, írja a Guardian.