Kalandos sorsú rézkarcokból nyílik kiállítás a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban

Elképesztően részletgazdagok, és a történetük se semmi.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, a budapesti Brazil Nagykövetség és a szentantali (Szlovákia) Vadászati és Halászati Múzeum együttműködésének keretében különleges kiállítás nyílik. A Rejtett rézkarcok című kiállítás több száz éves időutazást kínálva a XVIII. század nagyvárosainak látképeit mutatja be korabeli metszetek reprodukcióin keresztül.

Az eredeti alkotások Augsburgban készültek 1719 és 1765 között, javarészt Friedrich Bernhard Werner munkái, aki hadimérnökként és térképészként dolgozott. Ez a kultúr- és várostörténeti kincs véletlenül került elő az 1960-as években, a szentantali Koháry-Coburg kastély felújítása során a Családi Galéria néven ismert terem egy rejtett falrészében. Szépségük mellett jelentős történelmi és építészeti kuriózumnak is számítanak, hiszen megörökítik és felidézik az épületeket, hidakat, kikötőket és egyéb várostervezési aspektusokat.

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

1792-ben a rézkarcok Koháry Miklós gróf tulajdonába kerültek. Házassága révén két brazil hercegnő is tagja volt a Koháry-Coburg családnak, Maria da Glória, I. Pedro császár lánya, aki Maximilian Ferdinand Sachsen-Coburg-Gothához és Leopoldina, II. Pedro császár lánya, aki Ludwig August Sachsen-Coburg-Gothához ment feleségül.

A kiállítást elsőként 2016-ban a Pozsonyi Brazil Nagykövetség, majd 2017-ben a Genfi Brazil Főkonzulátus mutatta be. A kiállítás anyaga és a 18. századi brazil királyi család történetének összefonódása, valamint a brazil függetlenség 2022-es kétszázadik évfordulója miatt Susan Kleebank, Brazília budapesti nagykövete karolta fel az egyedülálló rézkarcsorozat bemutatásának népszerűsítését. A megtalált 123 metszetből 30-at restauráltak, amelyek reprodukciói tekinthetők meg a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtár Átriumában 2023. január 26. és február 23. között, nyitvatartási időben.

Az eredeti rézkarcok a Koháry-Coburg kastélyban láthatók, amelynek a szentantali Vadászati és Halászati Múzeumnak ad otthont.