„Ez a dal szar” – mondta Nick Cave a szövegre, amit a ChatGPT az ő stílusában írt

Egy rajongója küldött egy olyan dalszöveget, amit a mesterséges intelligencia Nick Cave stílusában írt. A zenésznek nagyon nem tetszett az eredmény.

Nick Cave a Red Hand Files című hírlevelében írt egy Mark nevű új-zélandi rajongónak, aki a ChatGPT alkalmazás által írt dalt küldött neki. A mesterséges intelligenciát, amelyet arra lehet irányítani, hogy bizonyos személyek stílusát megszemélyesítse, Mark arra használta, hogy „Nick Cave stílusában” írjon egy dalt.

A sötét bibliai képekkel teli ChatGPT-dal azonban nem nyerte el a zenész tetszését, és azt válaszolta Marknak, hogy tucatnyi rajongó küldött neki a ChatGPT által készített dalokat.

Elég, ha annyit mondok, hogy nem érzem ugyanazt a lelkesedést e technológia körül. Megértem, hogy a ChatGPT még gyerekcipőben jár, de talán ez a mesterséges intelligencia kialakulóban lévő borzalma – hogy örökké gyerekcipőben fog járni, mivel mindig lesz még hová fejlődnie, és az irány mindig előrefelé, mindig gyorsabb

– írta Cave.

Soha nem lehet visszavonni vagy lelassítani, mivel egy utópisztikus jövő felé haladunk, vagy talán a teljes megsemmisülésünk felé. Ki tudná megmondani, hogy hová? Ebből a »Nick Cave stílusú« dalból ítélve azonban nem néz ki jól a dolog, Mark. Jó úton haladunk az apokalipszis felé. Ez a dal szar.

Nick Cave, aki maga is épp dalszerzési fázisban van korábbi együttese, a Bad Seeds tagjaival együtt, megköszönte Marknak az üzenetet, de azt mondta:

A világ minden szeretete és tisztelete mellett, ez a dal egy baromság, egy groteszk kigúnyolása annak, hogy mit jelent embernek lenni, és, nos, ez nekem nem nagyon tetszik

– írja a Guardian.

A Red Hand Files-ról írt cikkünket itt olvashatják:

Kapcsolódó
Te mit kérdeznél a kedvenc rocksztárodtól, ha tudnád, hogy bármire válaszol?
Tizenöt éves fia halála után Nick Cave egészen különleges kapcsolatot épített ki közönségével. Személyre szabottan felel rajongói legintimebb, legkeményebb, legpimaszabb kérdéseire.