Világhírű operaénekesnőt tiltottak ki Ukrajnából

Zelenszkij legújabb listáján Anna Netrebko neve is szerepel.

Száztizenkilenc névből álló listát tett közzé a hétvégén az ukrán elnök – olyan, főként orosz művészekét és médiaszemélyiségekét, akiket kiltottak Ukrajna területéről, az ott lévő vagyonukat pedig lefoglalták.

A Népszava cikke szerint az Oscar-díjas Nyikita Mihalkov, illetve a 2008-as Eurovíziós Dalfesztivál győztese, Dima Bilan mellett a sorban az Ausztriában élő világhírű operaénekesnő, Anna Netrebko neve is szerepel.

Az ötvenegy éves szoprán az ukrán-orosz háború február végi kitörése óta háromszor is kiállt Ukrajna mellett, elítélve az orosz agressziót, a döntés hátterében így Netrebko korábbi tettei állhattak:

2014-ben 12 ezer dollárt adományozott ugyanis egy donyecki területen lévő színháznak, közös fotót készített az oroszpárti szakadárok vezetőjével, 2019 szeptemberében pedig egy, a Kremlben rendezett ünnepi hangversenyen is színpadra állt.

Netrebkót korábban Oroszországban árulónak bélyegezték – a háború kitörése óta nem is járt az országban –, berlini ügynöksége márciusban hátrált ki mögüle, a tavalyi év folyamán pedig több neves operaház is elutasította.