A nógrádi faluban élő képzőművész, Horror Pista lett London új kedvence

Szabó Simon új sorozatban jár utána, hogyan lettek Horror Pista pár száz forintos ipari csempére festett munkáiból több milliós alkotások.

A Compact TV új sorozata, a Mű vagy Műtárgy deklarált célja, hogy közérthető és izgalmas módon mutassa be a műtárgyak világát. A videókban egy Londonban élő fiatal galerista, Kováts Dávid kalauzolja el Szabó Simon színművészt a kortárs képzőművészet és műkereskedelem útvesztőjében.

A vasárnapi epizódban a nézők megismerhetik például a buddhista Horror Pistát, aki egy nógrádi faluban, Becskén él és alkot.

A falaktól a feljáróig minden csempékkel, mozaikokkal van díszítve. Elmeséli, hogyan került vidékről a művészeti körforgás közepébe és onnan egyenesen Londonba. Hogyan lettek a pár száz forintos ipari csempére festett munkáiból több milliós alkotások.

Horror Pistát Kováts Dávid képviseli, ő segíti eljuttatni az alkotásait a közönség és a vásárlók felé. Egy művész és egy galerista kapcsolata olyan mint egy házasság, jól kell működnie a viszonynak. Dávid Londonban képvisel kelet-európai művészeket, így nulláról kell felépítenie újra az alkotókat.

Compact TV – Horror Pista egyik alkotása

Máriás István, azaz Horror Pista 1984-ben született. Képeit új, nem megszokott felületekre festi, mostanában leginkább csempékre. Művei a világ minden táján láthatóak. Mindenfelé gyűjti az alapanyagokat, csempeturkáló, lomtalanítás, de sokszor kap a barátoktól is furcsa mintájú csempéket. És hogy honnan a név?

A popkultúra miatt és a mulatós nevek is nagyon tetszenek, Lagzi Lajcsi, Bunyós Pityu és így találtam ki, hogy legyen a művésznevem Horror Pista. Szerintem minden háztartásban kellene, hogy legyen egy koponyás kép. Ha reggel felkelsz, át kell gondolni a napot és fontos, hogy a mulandóságra is gondolj. Át tudod gondolni, hogy mire kell sok energiát befektetni, mire kell kevesebbet. Bárhol alszom, lakom, kell egy koponyás kép a falra

– mondta Horror Pista.

A Mű vagy Műtárgy legújabb epizódja vasárnaptól látható a Compact TV Youtube csatornáján.