Életfogytiglanra ítélték a Riverdale színészét, amiért meggyilkolta az anyját

Ryan Grantham kanadai színészt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, miután bűnösnek vallotta magát édesanyja meggyilkolásában.

Ryan Grantham kanadai színészt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, miután bűnösnek vallotta magát édesanyja, Barbara Waite 2020-as meggyilkolásában. A 24 éves férfit, aki Jeffery Augustine-t alakította a Riverdale című tinidrámában, szerdán ítélték el Brit Columbia tartomány Legfelsőbb Bíróságán Vancouverben. Az ügyészek szerint Justin Trudeau kanadai miniszterelnök megölését is tervbe vette, írja a BBC.

Grantham beismerte, hogy tarkón lőtte az édesanyját, aki éppen zongorázott a Vancouvertől északra fekvő otthonukban – hangzott el a bíróságon. A gyilkosság után Go-Pro kamerájával készített videón a színész lefilmezte anyja holttestét, miközben azt mondta: „Hátulról fejbe lőttem. Az azt követő pillanatokban tudhatta, hogy én voltam.”

Miután a gyilkosságot követően órákon át sört ivott és marihuánát szívott, bepakolt egy autóba három lőfegyvert, lőszerrel és 12 általa készített Molotov-koktéllal, valamint kempingfelszereléssel és útbaigazítással Trudeau miniszterelnök Rideau Cottage-i rezidenciájához. Körülbelül 200 kilométert vezetett, majd visszafordult, és egy vancouveri rendőrőrsre hajtott, ahol azt mondta egy rendőrnek: „Megöltem az anyámat.” A bíróság azt is hallotta, hogy Grantham útközben fontolóra vette, hogy tömeges erőszakos cselekményt követ el a vancouveri Lions Gate hídnál vagy a Simon Fraser Egyetemen, ahol diák volt, mielőtt visszafordult az autójával és feladta magát.

Az egykori gyerekszínész Grantham (a fenti kép 2013-ban készült) 2019-ben a CW csatorna Riverdale című sorozatának egy epizódjában tűnt fel, és szerepelt a Supernatural című fantasy-drámában, valamint számos további ifjúsági filmben és sorozatban.

Grantham az elmúlt két és fél évben őrizetben volt – közölték a vancouveri bűnüldöző szervek illetékesei –, és letartóztatása óta egy mentális egészségügyi programban vesz részt. A tárgyalás során az ügyvédei azzal érveltek, hogy szorongással és klinikai depresszióval küzdött, és az anyja megölését megelőző hónapokban kifejezte azt a vágyát, hogy megölje magát és kárt tegyen másokban. Életfogytiglani börtönbüntetésének első tizennégy évében nem lesz jogosult feltételes szabadlábra helyezésre.