Négyen is szexuális zaklatással vádolják az Arcade Fire frontemberét

A vádak szerint az egyébként házas Win Butler kéretlenül küldözgetett szexuális tartalmú üzeneteket, felvételeket.

Szexuális zaklatással vádolják Win Butlert, az Arcade Fire rockzenekar frontemberét, négyen is arról meséltek, hogyan használta ki ismertségét a zenész ahhoz, hogy intim kapcsolatba kerülhessen velük – derül ki a Pitchforkon megjelent oknyomozó anyagból.

A megszólaltatottak közt három nő és egy magát genderfluidnak valló illető volt, mindannyian a 18-23 év közötti korosztályból. Mindannyian azt állítják, hogy a férfi hírnevét kihasználva került férkőzött a bizalmukba 2015 és 2020 között. Hármukkal Instagramon ismerkedett meg, egy idő után szexuális tartalmú fotókat és videókat küldött és kért tőlük. Mindhárman arról számoltak be, hogy rendkívül rosszul érezték magukat a felvételek miatt, egyikük szégyenről és szorongásról beszélt, ám megtették, amit Butler kért, mivel bálványozták őt. Ezt is hozzátették, hogy a korkülönbség is problémás volt – Butler majdnem kétszer annyi idős volt, mint ők. A negyedik érintettel egy másik együttes koncertjén találkozott a zenész, ahol annak ellenére nyúlt a nő lába közé, hogy az nem akarta azt. Későbbi kezdeményezéseit is erőszakosnak ítélte a lány. Egyikük azt mondta, hogy öngyilkosságot kísérelt meg a szorongás miatt, Butler ugyanis arra kötelezte őt, hogy tartsa titokban a viszonyukat mindenki előtt.

A vádakra Butler nyilatkozatban reagált: szerinte ugyan valóban szexuális viszonyba bonyolódott ezekkel az emberekkel, ám egyikük esetében sem történt erőszak, minden a másik fél beleegyezésével történt. A vádlói által vázolt történetekre szinte kivétel nélkül máshogyan emlékezett. Azt állította például, hogy az egyik lány például már-már betegesen rajongott érte, minden eseményre követte, sőt, egyszer egy étterembe is, ahol a biztonsági őrt kellett megkérni, hogy tartsa tőle távol. A lány ezzel szemben azt állította, hogy csupán néhány koncertjére ment el, oda is a barátai miatt, az étterembe azért látogatott el, mert a barátja ott dolgozott, a biztonsági őrös incidensről pedig nem is tud.

Butler tehát a házasságtörést elismerte, a szexuális zaklatást nem, ám ennek ellenére bocsánatot kért az érintettektől:

Elnézést kérek mindenkitől, akit megbántottam a viselkedésemmel. Folyamatosan tanulok a hibáimból, és nagyon keményen dolgozom azon, hogy jobb ember legyek, olyan, akire a fiam büszke lehet (…) Sajnálom, ha nem figyeltem eléggé arra, hogy milyen hatással vagyok az emberekre. Elcsesztem.

– nyilatkozta, hozzátéve, hogy ugyan nem akarja ezt kifogásként használni, de rendkívül nehéz gyerekkora a mai napig meghatározza viselkedését, ráadásul felesége vetélése óta sem önmaga, emiatt inni kezdett.

Hozzátette, hogy felesége, az Arcade Fire-ben szintén zenélő Régine Chassagne tudott a hűtlenségéről. A nő szintén közleményben reagált a történtekre, amelyben kifejtette, hogy mindenben támogatja férjét, aki mögött valóban húzós évek vannak, ám tudja, hogy sosem nyúlna egy nőhöz sem annak beleegyezése nélkül.